Imatge d'una nena petita aguantant una mascareta

El Govern podria retirar les mascaretes de les aules al tercer trimestre

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon ha reconegut que «seria una de les millors fites» poder retirar-la al llarg del curs

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reconegut avui mateix que els nens fins a 14 anys «podrien no comptar» en la limitació a 10 persones per Nadal. En declaracions a Ràdio4 i La2, ha dit que això «està sobre la taula» però que no es vol «donar una imatge de molta obertura» i s'acabarà de decidir entre aquest dilluns i aquest dimarts per portar-ho al Procicat.

Però no només això. Tot i reconèixer el baix poder contagiador dels menors, Argimon ha descartat retirar la mascareta a les aules ara per ara, si bé no descarta que aquesta mesura s'apliqui a les aules catalanes en un futur no molt llunyà. Ho ha justificat assegurant que el virus «entra clarament per la comunitat» i cal «certa protecció entre els diferents nens». Tot i això, ha reconegut que «seria una de les millors fites» poder retirar-la «al llarg del curs», i ha fet referència explícita al tercer trimestre.

Els nens de fins a 14 anys «no són grans contagiadors»

El Govern anunciarà aquesta setmana les recomanacions per a Nadal, que ha dit que segurament seran de màxim 10 persones de dues bombolles, o com a molt una tercera. D'altra banda, s'ha mostrat optimista amb el pas al tram dos del pla de reobertura el dilluns vinent i ha assegurat que s'anunciarà entre aquest dimecres i aquest dijous si això és així i en quines condicions.

«No són grans contagiadors i possiblement no haurien de comptar, podrien no comptar», ha reconegut Argimon sobre els nens fins a 14 anys i les trobades familiars per Nadal. Tot seguit ha dit, però, que cal buscar el «balanç» per evitar que una mesura d'aquest tipus es malinterpreti com una obertura que ara per ara no és recomanable.

El secretari de Salut Pública ha alertat que fer-se tests d'antígens pel seu compte per celebrar les trobades nadalenques pot donar una «falsa seguretat» i ha afirmat que, sota tots els conceptes, s'ha de mantenir una «certa seguretat». En aquest sentit, el secretari ha demanat que es compleixin les recomanacions que s'anunciaran, que seran prou «estrictes».

Argimon ha assegurat entendre la preocupació de la gent per com celebrar el Nadal, però ha afegit que la fita no és el Nadal sinó els mesos de pandèmia que queden encara. Així, ha dit que l'objectiu és arribar al gener «amb bones dades», ja que «és possible que per ell mateix (el coronavirus) comporti una tercera onada».

Millorar la coordinació en el rastreig

Argimon ha defensat que ha millorat el sistema de rastreig, tot i que ha reconegut que «encara té molt a millorar». En aquest sentit, ha dit que un dels aspectes a millorar és la coordinació entre les diferents fases del sistema i ha assegurat que «no és un problema d'efectius».

A més, s'ha mostrat optimista amb què la vacunació ha de suposar un canvi en la pandèmia i ha assegurat que no s'alterarà l'ordre establert en el pla de vacunació que s'acabi tirant endavant.

Argimon ha afirmat també que no té «cap inconvenient» en què les farmàcies puguin fer tests d'antígens, però ha alertat que només són segurs en aquelles que tinguin grans instal·lacions, ja que la prova pot comportar que es desprenguin aerosols i això suposa un risc en els petits establiments.

Per últim, ha afirmat que les filtracions «clarament no són bones» i no ajuden en la gestió de la pandèmia. «No tinc ni idea, no sé ni qui ho va filtrar i no perdo el temps amb això perquè tinc molts problemes en què pensar», ha respost en ser preguntat sobre les filtracions del pla de reobertura.