Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bernat Solé, conseller d'Afers Exteriors de la Generalitat

La reunió d’urgència que ha programat el Govern per avui mateix

L'Executiu català reuneix la taula de partits per analitzar les eleccions, amb la presència del conseller Bernat Solé

Bernat Solé, conseller d'Afers Exteriors de la Generalitat
Bernat Solé assisteix aquest dissabte una reunió tècnica de la mesa de partits. | Catalunya Diari

El Govern de la Generalitat ha convocat per a aquest migdia una reunió tècnica de la taula de partits per «compartir» la posició de l'Executiu català sobre la convocatòria electoral del 14-F i valorar la situació amb les formacions polítiques. La trobada serà telemàtica i està previst que hi assisteixi el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé. També hi haurà el director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

La reunió tindrà lloc enmig de la polèmica al voltant de l'ajornament de les eleccions per la situació de la pandèmia, dels recursos que s'han presentat en contra del decret del Govern i de les resolucions provisionals que ha pres el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que suspenen de forma cautelar la decisió de la Generalitat i mantenen, per ara, els comicis el 14 de febrer.

El Govern remarca el vot particular d'uns dels magistrats del TSJC

En una nota difosa a darrera hora d'aquest divendres, el Govern «constata», però, que el TSJC «no qüestiona en cap moment la validesa jurídica del decret de suspensió, ni la competència del vicepresident en funcions de president per signar-lo». L'Executiu català remarca que el TSJC «diferencia el que seria la votació del 14-F, amb més de 5 milions de catalans convocats a votar, de la resta del procés electoral», alhora que afegeix que aquesta interlocutòria no entra «al fons» de la qüestió.

A més destaca el vot particular d'un dels magistrats que considera que celebrar les eleccions el 14-F «posa en perill el dret de sufragi actiu i passiu, el dret a la vida, a la integritat física i a la salut» i afirma que una possible reducció de la participació ciutadana «podria deslegitimar» el resultat electoral.

Davant d’aquesta situació el Govern insisteix que el 30 de maig és «la millor opció» per celebrar unes eleccions «amb totes les garanties possibles», i subratlla que és la data que es va fixar "per consens de la majoria" de les forces polítiques amb representació parlamentària.

Compromís per celebrar les eleccions «amb les màximes garanties»

En tot cas, l'Executiu català s'ha compromès a treballar perquè els comicis, en cas d’haver-se de fer el 14-F, es puguin celebrar «amb les màximes garanties». Així mateix, alerta que seguirà prenent les «mesures necessàries» per reduir el nombre de contagis per la Covid-19 i que seguirà «bolcat» en el diagnòstic de casos, alhora que també «intensificarà» la comunicació pública dels protocols per poder exercir el dret a vot amb la major seguretat.

Finalment, el Govern lamenta els «greuges» que pugui causar en la ciutadania la «judicialització» del procés electoral i el cost econòmic «elevat» que la decisió del TSJC pot causar sobre les arques públiques.