Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

El govern de Reus torna a reivindicar les bonificacions fiscals i treu pit de les del 2020

Vol respondre així les crítiques de l'oposició respecte a les ordenances fiscals aprovades per al 2021

Fa dues setmanes que el govern de Reus va aprovar, en solitari, les ordenances fiscals per al 2021 i, avui, ha volgut treure pit del balanç de les del 2020. El PSC va carregar durament contra un expedient que consideren que s'oblida de petites i mitjanes empreses i dels autònoms, així com de l'habitatge protegit; uns arguments que també va defensar la CUP.

La setmana anterior, el govern de JxR, ERC i Ara Reus, per boca de l'alcalde, Carles Pellicer, de la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, del tercer tinent d'alcalde i portaveu d'Ara Reus, Daniel Rubio i de la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, havia anunciat «la reforma fiscal més important de la història recent de la ciutat», uns termes que aquest dijous ha repetit Caballero.

El govern ha volgut respondre les crítiques i acusacions de l'oposició traient pit de l'impacte de les bonificacions fiscals i els ajuts socials atorgats aquest 2020. Durant la roda de premsa s'ha referit tant als ajuts socials per a les famílies com a les bonificacions fiscals i mesures de reactivació per a petites i mitjanes empreses i autònoms.

Pel que fa a les ordenances fiscals del 2021, i després que la premsa tornés a preguntar pel seu futur impacte a les finances municipals, el govern el desconeix o, almenys, no fa públic. Una previsió que, segons ha apuntat la regidora d'Hisenda, es deurà donar a conèixer quan es presentin els pressupostos per l'any vinent. No es preveu, per tant, que s'expliquin abans d'anunciar els ingressos i les despeses previstes per al següent exercici.

El govern de Reus treu pit de les bonificacions i els ajuts

Caballero ha insistit repetidament que, a grans trets, el consistori reusenc ha destinat o deixat de cobrar 8,5 milions d'euros durant aquest 2020 en matèria de bonificacions fiscals i ajuts socials. La regidora d'Hisenda, de fet, ha posat en relleu que «es mantenen vigents una vintena de bonificacions, la majoria dels quals són fruit de la reforma fiscal que vam aprovar l'any 2013».

Les xifres suposen, aproximadament, duplicar les del 2019 segons ha destacat Mariluz Caballero. L'impacte de la Covid seria la principal explicació d'aquest augment sobtat. De fet, 4,7 milions dels 8,5 totals són de mesures del Pla de Reactivació. 2,5 milions més s'han destinat a subvencions socials, i 1,2 milions més a bonificacions fiscals.

Dins d'aquesta partida s'ha detallat els 230.000 euros que es deixaran de cobrar per l'ocupació de via pública de terrasses i altres exempcions atorgades a la restauració. En el capítol d'ajuts socials ha destacat que se'n beneficien, per exemple, 4.300 ciutadans que no poden assumir, íntegrament, el rebut de l'aigua.

També hi figuren més de 500 rebuts de l'IBI bonificats, el mateix volum de quotes de la brossa o de famílies que han rebut ajut en matèria de pobresa energètica. Completen les dades destacades per Caballero els més de 2.500 infants que reben beca menjador i tots els jubilats de la ciutat, que tenen l'autobús urbà gratuït.