Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Calvet veu «insostenible» l’alliberament dels peatges de l'AP-7

El conseller avisa que mantenir les vies d'altes prestacions té un cost d'almenys 50.000 euros per quilòmetre i any

Damià Calvet és el conseller de Territori
Damià Calvet és el conseller de Territori i Sostenibilitat   | Catalunya Diari

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat aquest mateix dimecres que serà «insostenible» l’alliberament dels peatges de l’AP-7 sense un model definit sobre la gestió i finançament de les vies d’altes prestacions, «qui digui el contrari menteix». Ho ha fet en una compareixença al Parlament català, i sobretot referint-se al tram de l‘AP-7 entre Tarragona i València, la concessió del qual acaba el pròxim 31 de desembre, i el tram entre Tarragona i la Jonquera que finalitza el 31 d’agost del 2021.

El conseller ha apostat perquè un consorci com el de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) es faci càrrec de la gestió els ingressos davant una futura vinyeta. «Tens definit el sistema, tens uns ingressos, calcules i reparteixes. És ideal», ha subratllat en la seva compareixença a la Comissió de Territori al Parlament. A més, ha recordat que l'ATM és un consorci representat per diferents administracions i operadores però que «la gestió és pública».

Aposta per una futura vinyeta

Un tram amb peatges de l'autopista AP-7 que va de Barcelona a Lleida | Cedida

 

Segons el conseller, es podria crear un nou consorci o encomanar la gestió a una empresa pública ja existent, com per exemple Cimalsa. D'altra banda, el conseller de Territori ha advertit que el manteniment de les vies d'altes prestacions com autopistes i autovies és «insostenible» ja que el cost és d'entre  50.000 i 60.000 euros  per quilòmetre i any.

D'altra banda, el conseller ha pronosticat un model de transició, tal com ha succeït en d'altres països europeus, en què primer s'apliqui un model per temps i després per distància. «Hem d'anar cap a sistema transitori de temps cap a recorregut», ha comentat Calvet, que aquest migdia ha presentat als grups parlamentaris les conclusions del grup de treball creat per definir un model de gestió i manteniment de les vies d'altes prestacions. El grup ha celebrat cinc sessions de treball i va presentar les seves conclusions el passat 31 de juliol.

Segons Calvet, la implantació d'un model per ús és una «oportunitat per modernitzar el país» i ha apostat perquè sigui «homogeni» i «harmònic». El conseller, d'altra banda, ha lamentat la manca d'un interlocutor davant el govern espanyol ja que es troba en funcions i ha criticat que els anteriors governs del PP es van negar en rodó debatre un model com el de la vinyeta.  En concret, ha acusat els extitulars de Foment de «poca valentia» i de «tancar els ulls a una realitat» argumentant que a l'Estat no s'acostumava a pagar  o pels perjudicis que causarien a col·lectius com els camioners.

També et pot interessar...