Muntatge d'un datàfon i rodona amb bitllets d'euro

El gran canvi quan pagues amb targeta que ha arribat a tots els racons de Catalunya

Les targetes han anat incorporant novetats tecnològiques que han agilitzat els tràmits de compra

La targeta de crèdit ha experimentat una constant evolució en els darrers anys. Durant aquest temps ha anat incorporant una sèrie de novetats tecnològiques pensades per facilitar-nos les coses. De fet, aquestes variacions ja es deixen notar a tots els comerços i restaurants de Catalunya.

El sector financer i bancari no ha estat aliè a aquest desenvolupament motivat per la tecnologia. És més, ha estat capaç d'incorporar-lo amb una gran solvència per prestar un servei el més segur i competitiu per al client.

A més a més, avui dia, les transaccions han millorat tant que ja no cal una targeta de crèdit o de diners en efectiu . Però també ens hem acomiadat d'hàbits que fins fa ben poc eren molt comuns. Era el cas, per exemple, de signar als establiments comercials després de pagar cada compra.

Així mateix, era molt freqüent que ens obliguessin a signar a les mateixes targetes de crèdit o de dèbit a la part posterior. Però això ja ha quedat per al record, fins i tot algun ni se'n recordarà.

Muntatge d'un datàfon i rodona amb bitllets de 50 euros
S'ha agilitzat molt el procés de pagament amb targeta | Getty Images

En aquests instants, el sistema de pagament amb la targeta de crèdit és molt més segur que abans. I és que la verificació per mitjà de la signatura ha quedat totalment obsolet, sense cap mena de validesa. Sobretot per la irrupció de nous mètodes de comprovació.

La importància de les noves tecnologies

Les noves tecnologies han aconseguit agilitzar de manera considerable tant les transaccions com els pagaments. I tot això sense que en cap moment no es posés en risc la robustesa del sistema. Més aviat, ben al contrari, ja que s'ha guanyat molt en seguretat.

Per exemple, una de les claus de tot això rau en la integració de xips EMV (Europay, Mastercard i Visa) a les targetes, segons recull el diari Ideal. Així és, perquè la incorporació d'aquests dispositius facilita que cada operació resulti més senzilla de verificar. Principalment pel fet que inclou informació personal i bancària de l'usuari.

Pot ser que en certes situacions, quan es tracti d'imports una mica més elevats, ens requereixin algun tipus de PIN. Es tracta del número d'identificació personal que consta de quatre dígits. D'altra banda, pot consistir en una signatura electrònica per validar el pagament, encara que això ha caigut força en desús.

El gerent de comunicacions de frau de PNC Bank, Trevor Buxton, revela la importància que tenen les targetes amb xips. I és que indica que milloren de manera considerable la seguretat de les transaccions. Una cosa que és possible pel fet que aconsegueixen generar un codi de transacció únic per al comerciant.

Pla d'una persona pagant amb targeta a un TPV
Les noves tecnologies s'han introduït amb gran encert al sector de les targetes de crèdit | Getty Images

Per tant, resultarà més complicat que la targeta es pugui clonar, disminuint els intents de frau. A més a més, destaquen les dues maneres de pagar que permeten les targetes amb xip, puix que ajuden que les operacions siguin més ràpides i sense necessitat de contacte.

Els mètodes en qüestió són el 'contactless', que ja inclouen la major part, així com les bitlleteres mòbils o 'wallets'. Aquesta última es pot fer servir des dels telèfons intel·ligents, proporcionant als usuaris un nou sistema.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Aposta per la seguretat

Aquestes dues propostes estan blindades en termes de seguretat, apunten. Entre altres coses això ens evitarà la signatura per confirmar el pagament o fins i tot a la mateixa targeta al revers.

Per la seva banda, les companyies financeres i bancàries adquireixen amb els clients el compromís d'oferir un servei de garanties, ja que això afecta també tot allò referent a la seguretat respecte a operacions.

Així doncs, la inclusió de les noves tecnologies implica que l'usuari compti amb més garantia a l'hora de fer servir aquest sistema de pagament. També s'ha guanyat molt en agilitat i en temps, ja que de vegades passar la targeta per sobre del lector serà suficient. No caldrà fer firmes ni tampoc marcar el PIN, cosa que ajuda molt.