Segons un informe de la Comissió Europea (CE), cada ciutadà consumeix de mitjana l'any 26 quilos de tèxtil i, per tant, anualment es produeix més de 16 milions de tones d'aquest tipus de residus a la Unió Europea (UE), el que implica un gran impacte ambiental derivat de la quantitat d'aigua i energia emprada per a la creació d'una peça. Unes sabatilles d'esport requereixen, per exemple, 4.400 litres d'aigua.
D'acord amb les xifres facilitades per l'informe 'Per una defensa de la moda circular', elaborat per la Federació Europea d'Empreses Sostenibles l'any 2019, el 73% dels materials utilitzats per a la fabricació de roba acaben en abocadors o incinerats, i només un 1% d'ells es recicla, un problema que es veu agreujat davant la gran dificultat de donar-los una segona vida a causa de la multitud d'elements que componen una peça i que han de reciclar-se per separat.
Disseny pensat en la vida final del producte
El president de l'Associació Empresarial del Sector del Reciclatge Tèxtil d'Espanya i Portugal (Asirtex), Pedro Andrés Oliver, ha indicat a Efe que cal «pensar no només en com vendre més i millor, que és el que ha passat fins ara, sinó en dissenyar pensant en la vida final del producte, que és del que ningú s'ha preocupat fins fa ben poc».
A més, Oliver recomana als ciutadans informar-se de la localització del punt de recollida de roba més proper i dur les peces per tal que els gestors autoritzats «duguin a terme l'activitat professional correctament», i evitar en la mesura del possible «dipositar el que no es vulgui utilitzar en els contenidors de residus generals».
D'aquesta manera, amb els conceptes de circularitat i el reciclatge en ment, la 'start-up' belga Resortecs ha inventat un fil que es dissol amb la calor, un prototip que ha estat premiat en el Concurs Europeu d'Innovació Social del 2020 organitzat per la Comissió Europea.
«Ara per ara, és impossible reciclar roba», va sentenciar Cédric Vanhoeck, enginyer de disseny i cofundador de Resortecs en una entrevista amb Efe: «Hi ha botons, cremalleres i etiquetes, i això ho converteix en una tasca realment complicada, perquè s'han de treure manualment i separar-les de la peça, el que resulta un procés molt car. La nostra solució és la creació d'un fil que es fon a altes temperatures, ja que a l'hora de separar el material d'una peça tan sols cal utilitzar la calor, que farà desaparèixer la costura i obtindrem automàticament peces de roba separades».
Aviat s'incorporarà al mercat
Així, el procés comença amb l'ús del fil termo soluble de Resortecs que, segons els seus creadors, està a punt per incorporar-se a qualsevol màquina industrial. Amb tot això, quan la vestimenta arriba a la fi de la seva vida útil, passa per un forn que fa desaparèixer les costures, desmunta la peça i permet tornar a utilitzar la tela sense necessitat de produir una nova des de zero.
De moment, Vanhoeck afirma que estan fent proves: «Estem fent tests amb algunes marques de roba per incorporar la nostra idea, així com amb fàbriques per implementar-ho en el procés de muntatge, un contacte que també mantenen amb empreses de reciclatge per ubicar aquests forns a fi de tancar el cercle».