Un home celebra tenir una butlleta guanyadora de la Loteria Nacional

A la llum, la gran mentida que molts creuen sobre la Loteria de Nadal

Comprar dècims a l'estiu no augmenta les teves probabilitats de guanyar, encara que sí que ofereix un avantatge

El 5 de juliol passat es van posar a la venda els dècims del Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal 2022. Els més previsors ja han començat a comprar els seus cupons per no quedar-se sense número. De fet, aquest any l'administració ha augmentat el nombre de sèries a la venda.

El canvi obeeix a l'augment de la demanda de Loteria de Nadal viscut l'any passat. Això va fer que moltes persones es quedessin sense el número, així que aquest any l'entitat ha decidit ser previsora. S'emetran 180 sèries de 100.000 números cadascuna, en comptes de 172.

Això significa que aquest any es posaran a la venda 180 milions de dècims a Espanya. La venda ja ha començat amb la campanya «i si cau al teu lloc de vacances?». Molts espanyols ara es pregunten si comprar dècims a l'estiu augmenta les probabilitats de guanyar El Gordo.

Destapant una gran mentida

El proper 22 de desembre se celebrarà al Teatro Real de Madrid el tradicional Sorteig Extraordinari de Nadal. Segons l'estadística, més del 75% dels espanyols compraran loteria de Nadal aquest any. Alguns per tradició, altres per il·lusió, altres per por que li toqui al veí.

La realitat és que cada cop hi ha més participants del sorteig de loteria més esperat de l'any. Ja fa setmanes que les administracions de loteria venen dècims per al sorteig d'aquest any. I els més previsors ja han acudit a les oficines per no quedar-se sense el seu número favorit.

Imatge de dos nens de San Ildefonso col·locant les boles del Sorteig de la Loteria de Nadal
El 22 de desembre se celebrarà el Sorteig de Nadal 2022 | Europa Press

Encara que mai no està de més ser previsor, cal destapar una vegada per totes una de les grans mentides sobre el Sorteig de Nadal. No, no és veritat que comprar el desè a l'estiu augmenti les teves probabilitats de guanyar. El moment en què compris el desè no varia les teves opcions de sortir guanyador.

Quantes possibilitats tens de guanyar

Segons un càlcul estadístic, amb un dècim tens una opció entre 100.000 de portar-te La Grossa de Nadal. El mateix per al segon i el tercer premis, fet que suposa un 0,001% d'emportar-te un gran premi. Segons aquestes mateixes estadístiques, tens un 5% de probabilitat d'emportar-te algun premi.

La dada pot resultar descoratjadora, però cal tenir en compte que comprant més nombre augmenten les teves possibilitats. A més, si ho comparem amb altres sortejos de loteria a Espanya la xifra no està gens malament. A l'Euromillones, per exemple, tens 1 probabilitat entre 140 milions de guanyar.

El que és 100% és que l'única cosa que intervé en la possibilitat d'emportar-te un gran premi és l'atzar. I això vol dir que no importa quan compris el teu número i, de fet, tampoc importa quin nombre escullis. Tota la resta és pura superstició i suggestió, encara que de vegades funciona.

Foto cupó Loteria de Nadal 2022
Aquest és el dècim pel sorteig del 2022 que ja s'està venent | LOTERÍAS Y APUESTAS DEL ESTADO

L'únic avantatge de comprar-lo ara

Tot i que és veritat que comprar loteria de Nadal a l'estiu no augmenta les teves opcions de guanyar, sí que ofereix un avantatge. Com més aviat vagis a comprar el teu desè, més opcions hauràs de poder escollir el número que vulguis. Això, per a molts participants, és molt important.

Tot i que al final només compta l'atzar, per a molts espanyols la confiança en un número concret és molt important. N'hi ha que ja tenen el seu número de la sort establert, i d'altres que l'escullen per dates assenyalades. L'any passat, la data del volcà de La Palma (19921) es va esgotar el primer.

▶️ Vídeo del dia

Aquest any ja hi ha alguns números disputats, com la data del 'Chanelazo' a Eurovisión. Després hi ha l'estadística, que diu que la terminació que més ha sortit a La Grossa de Nadal és el número 5. En canvi, altres números com el 0, el 2 i el 9 són els menys premiats.