Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un agent de la Guàrdia Urbana parla amb el conductor d'un vehicle en un control de mobilitat a la Ronda Litoral de Barcelona

La Gran Via i el carrer Aragó, les zones amb una major sinistralitat de Barcelona

La pandèmia ha reduït un 38% els accidents de trànsit a la capital catalana

Un agent de la Guàrdia Urbana parla amb el conductor d'un vehicle en un control de mobilitat a la Ronda Litoral de Barcelona
La Guàrdia Urbana de Barcelona ha detectat 53 punts negres als carrers de la capital catalana. | ACN

L'Ajuntament de Barcelona, a través de la Guàrdia Urbana, té detectades a la capital catalana fins a 53 'zones de concentració de sinistres' o punts negres, que durant el 2020 van ser escenari de 467 accidents de trànsit amb víctimes, una xifra que suposa el 8,2% del total, segons ha informat aquest dimecres el digital 'Metrópoli Abierta'. Aquest balanç suposa una reducció respecte de les xifres de l'any 2019, quan es van identificar 66 punts negres amb 892 sinistres.

El citat mitjà explica que la policia local barcelonina determina una zona com un punt negre un mateix lloc on s'han produït set o més accidents a una distància de 15 metres o menys.

L'Eixample, el districte amb més sinistralitat de la capital catalana

La confluència del carrer Balmes amb Aragó és la principal 'zona de concentració de sinistres' de Barcelona durant el 2020, amb 19 accidents. En segona posició d'aquesta classificació se situa l'encreuament de la Gran Via amb el carrer Amadeu Oller —al cor de l'Eixample a tocar de la plaça d'Espanya—, amb 15 sinistres, mentre que la mateixa Gran Via, però a l'alçada del número 583 —plaça Universitat—, ocupa el tercer lloc, amb 14 accidents.

Les estadístiques de la Guàrdia Urbana de Barcelona situen l'Eixample com un dels districtes amb una major sinistralitat d'Espanya, ja que registra la majoria de punts negres de la capital catalana. Altres zones de concentració de sinistres a la ciutat comtal són la confluència del Passeig de Gràcia amb Aragó —13 accidents amb víctimes—; l'encreuament del carrer Calàbria amb el carrer Aragó (13), mentre que a les confluències de la Gran Via amb el carrer Marina i la Rambla Catalunya van registrar 12 sinistres cadascun.



La resta de punts negres que la Guàrdia Urbana de Barcelona té registrats se situen a Gran Via amb Badajoz (11 accidents); el carrer Aragó, a l'altura del número 557 (10 sinistres); la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer (10), la confluència del carrer Aragó amb Aribau (10); i el mateix carrer Aragó amb Comte de Borrell (10).

La pandèmia redueix la sinistralitat a la ciutat de Barcelona un 38%

L'impacte de les restriccions en la mobilitat ha fet baixar tots els indicadors de sinistralitat a la ciutat de Barcelona. Segons el balanç del 2020, aquells sinistres de trànsit que han provocat víctimes mortals i ferits greus van ser 155, un 30,8% menys que l'any 2019 i la xifra més baixa dels últims 16 anys. En concret, 14 persones van perdre la vida (12 homes i 2 dones) i 141 van resultar ferides greus. La meitat de víctimes mortals en sinistres de trànsit eren motoristes, seguit per quatre vianants, un conductor de bicicleta, un de turisme i un conductor de vehicle de mobilitat personal (VMP).

El total de víctimes —entre morts, ferits greus i lleus— va ser de 7.219, un 39% menys que les 11.854 del 2019. La suma dels ferits greus dels col·lectius més vulnerables (conductors de vehicles de dues rodes a motor, vianants, ciclistes i conductors VMP), suposen el 87,9% del total de ferits greus. En total, el 2020 la Guàrdia Urbana de Barcelona va intervenir en 5.715 sinistres amb víctimes a la ciutat, un 38% menys que l'any anterior.

Per tipologia de vehicles, els vehicles lleugers de quatre rodes (turismes, furgonetes i taxis) representen el 45,32% de vehicles implicats en sinistres de trànsit, seguits pels vehicles de dues rodes motoritzats, amb un 37,72% de vehicles implicats. Per una altra banda, augmenta la presència dels vehicles de mobilitat personal passant del 2,6% al 4,41%.