Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'unes mans a punt de vacunar el braç d'un nen

La vacunació anual contra la Covid-19 pren força: «Mai no serà 100% efectiva»

Boris Johnson, primer ministre britànic, ha assenyalat que no existeix la possibilitat d'un país lliure de coronavirus

Un professional sanitari administrant una vacuna contra la Covid-19 amb un vial a la mà
La vacuna contra la Covid podria acabar sent anual   | Salut

El Regne Unit s'ha posicionat com un dels països més afectats pel coronavirus, sobretot després de l'aparició de la nova soca, raó per la qual s'ha accelerat el programa de vacunació que permeti eliminar les restriccions amb l'arribada de l'estiu. No obstant això, i malgrat l'efectivitat actual de les vacunes, «no hi ha una ruta cap a un país amb zero Covid».

Així ho ha avisat Boris Johnson, el primer ministre britànic. Aquest mandatari ha assenyalat que la immunització mai no serà efectiva al 100%, ja que hi haurà persones que decidiran no vacunar-se i el virus mutarà en un futur. Tot i això, ha destacat que no és viable «continuar indefinidament amb unes restriccions que debiliten» l'economia de país, el benestar físic i mental de la població i «les oportunitats vitals dels nostres fills».

Vacunació anual

Per aquest motiu, ha plantejat una vacunació anual per combatre el coronavirus, de manera regular tots els hiverns, tal com es fa amb altres virus com el de la grip. Aquesta mesura que ja ha estat defensada per altres experts com Bill Gates, amb una campanya de vacunació que és més que probable que «es converteixi en una part habitual» del tractament contra el virus.

A més, Boris Johnson ha defensat que les dades que hi ha disponibles fins al moment, tant de la vacuna de Pfizer com de la d'AstraZeneca, donen suport a la estratègia de retardar la injecció perfectiva per limitar l'impacte de la pandèmia i augmentar el nombre de persones immunitzades amb major celeritat.

Segons un informe que ha estat publicat pel sistema de salut (PHE) ha calculat que una primera dosi del sèrum de la companyia nord-americana redueix les defuncions i el nombre de persones hospitalitzades per Covid-19 en més d'un 75% en persones majors de 80 anys. Un altre estudi del sistema sanitari escocès ha constatat que, quatre setmanes després de rebre la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca, el risc d'ingressos a l'hospital s'ha reduït en un 94% i en un 85% en el cas de Pfizer. Unes dades que, segons ha destacat el conseller del govern, Chris Whitty, «donen suport» l'estratègia de Boris Johnson.

Pla de desescalada

Tot i que el mandatari britànic ha assenyalat que no és possible arribar a una immunització del 100%, no és viable seguir amb les mesures restrictives actuals per molt temps. Per aquest motiu, ha ideat un pla de desescalada, sempre subjecte al fet que les hospitalitzacions i defuncions segueixin disminuint i no sorgeixin variants que amenacin l'efectivitat de les vacunes.

Aquesta estratègia començarà el pròxim 8 de març amb la reobertura de les escoles i les universitats i finalitzarà, en el millor escenari possible, el 21 de juny amb el final dels «límits legals al contacte social» i la possibilitat de tornar a realitzar grans esdeveniments. 

Encara esperen que, per a l'arribada de l'estiu, s'hagi aconseguit aquest objectiu. El pla de desescalada que ha detallat Boris Johnson ha deixat alguns buits per omplir com, per exemple, el moment en què es reprendran els viatges internacionals, quina serà la política respecte a la distància de seguretat en llocs públics o l'ús de la mascareta. A més, el Govern britànic continua estudiant mesures per mitigar el risc d'importar mutacions perilloses de coronavirus i anunciarà una estratègia concreta per a aquesta amenaça el proper 12 d'abril.

Si bé encara hi ha alguns dubtes al respecte, Boris Johnson ha afirmat que «el final de la pandèmia està realment a prop». «Aquest any miserable donarà pas a una primavera i un estiu molt diferents, incomparablement millors que l'escenari que veiem avui al nostre voltant», assegura.