Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb monedes d'euro i persona amb cadira de rodes

El grau de discapacitat que has de tenir per demanar la jubilació anticipada el 2023

Podries jubilar-te abans si pateixes aquest grau de discapacitat

Aquells treballadors que hagin tingut la mala fortuna de patir una discapacitat reconeguda de, com a mínim, el 45 % podran sol·licitar la jubilació anticipada. Una grata notícia per a tots ells, que es volen prendre un descans merescut després d'un notable patiment en molts casos.

Això sí, tots aquells que es vulguin adherir a aquesta opció han de tenir en compte que cal complir certes premisses per accedir a aquesta jubilació anticipada. Parlem d'una possibilitat que és efectiva des del passat 1 de juny de 2023. I per acollir-s'hi han d'haver cotitzat almenys 5 anys o més.

Coneix el grau de discapacitat que has de tenir per demanar la jubilació anticipada

Recordem que el mes de maig passat, concretament, el dia 16, l'executiu va donar el seu vistiplau a un reial decret més que comentat. Un que deia que les persones amb aquest tipus de discapacitat poden accedir a la jubilació abans d'hora, si així ho desitgen. Així doncs, es modificava de manera notable les premisses existents fins ara, ja que es van reduir els anys de cotització requerits que van passar de 15 a tan sols 5 anys.

Muntatge de diners i una rodona amb una cadira de rodes
Si tens una capacitat del 45 %, tens l'opció de jubilar-te abans. | Pexels

Tot i això, aquesta situació nova per a molts dels treballadors amb discapacitat s'enfoca especialment en una classe d'afectats. Parlem d'aquells que tenen més d'una malaltia que es reconegui com a discapacitat degudament.

Descobreix quan et pots jubilar si tens una discapacitat del 45 %

La veritat és que, des d'aquest any, poden triar jubilar-se anticipadament si totes les malalties que pateixen sobrepassen el 45 % de discapacitat. Tanmateix, el nombre de sol·licitants i beneficiaris d'aquesta jubilació augmentarà el doble, cosa que ja és un fet.

Així doncs, els treballadors que es trobin en qualsevol règim de la Seguretat Social poden tenir accés a aquestes noves implantacions. Ara bé, per emprendre-les hauran d'estar donats d'alta o en una situació semblant a l'esmentada.

Muntatge d'un senyor amb els braços plegats i la imatge amb el logotip del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social
Estigues pendent de les notícies que arriben des de la Seguretat Social. | Europa Press, Billion Photos

A més, hauran d'haver treballat aquell període que equivalgui al temps mínim de cotització que s'obliga, i que tinguin una discapacitat igual o superior al 45 %. Una discapacitat que, com no podia ser altrament, cal acreditar dins el termini i en la forma escaient. Cal mostrar la data d'inici de la malaltia que va generar aquesta incapacitat. Aquesta s'obté gràcies un certificat que t'entrega l'Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso), o bé ho pot fer l'organisme autonòmic corresponent.

Si la discapacitat és del 65 %, pots jubilar-te amb 52 anys

A l'hora d'estudiar aquesta discapacitat per poder aconseguir la jubilació anticipada, cal emprendre-la gràcies a uns certificats. Són aquells que afegeixen els percentatges dels diversos problemes que pateixi la persona en qüestió.

Alhora, també cal tenir en compte uns barems complementaris i que una de les discapacitats representi el 33 % del total del grau de discapacitat que s'ha demostrat. Per exemple, estem parlant de malalties com ara: anomalies genètiques, discapacitat intel·lectual, seqüeles de pòlio o síndrome postpòlio, malalties mentals, trastorns de l'espectre autista, malalties neurològiques o paràlisi cerebral.

També hem de saber que, per a aquest tipus de persones amb un 45 % de discapacitat, l'edat mínima a què es poden jubilar és 56 anys. Ara bé, si la discapacitat augmenta fins a un 65 %, es podran jubilar de manera més primerenca, amb 52 anys.

Per contra, aquells que pateixen una discapacitat del 33 % hauran d'esperar l'edat ordinària de jubilació per deixar de treballar. Aquestes són les condicions per a les persones afectades per una discapacitat i que estan treballant a Espanya.