Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues persones donant-se la mà i en primer pla una imatge de diversos bitllets apilats

Els requisits que marquen els bancs als autònoms per signar una hipoteca

Són 3,3 milions d'espanyols i dos terços afirmen que ho són per necessitat

Ser autònom a Espanya és una decisió que molts treballadors es veuen abocats a prendre, sigui pel tipus de sector o per voluntat pròpia. Per a aquest col·lectiu tot pot ser més difícil. Els treballadors per compte propi no solen tenir uns ingressos fixos. De vegades, ni tan sols compten amb els mateixos clients al llarg de tot l'exercici fiscal. Aquesta situació fa que hi hagi més incertesa a la figura de l'autònom.

Això passa en moltes situacions regulars. Una és intentar adquirir un immoble en propietat, per la qual cosa pot necessitar demanar una hipoteca al banc. Tot i això, les entitats són més reticents en aquest tipus de casos.

Els autònoms han de demostrar més garanties que la resta de treballadors

Enfront dels treballadors per compte d'altri, els autònoms han de demostrar més garanties. Els requisits per demostrar solvència econòmica no són difícils de reunir, però això encara és pitjor per a aquest col·lectiu.

Amb molta probabilitat, el banc exigeixi més estalvis previs o avals per poder concedir aquests diners. Això passa perquè els bancs poden considerar els autònoms com a persones amb riscos a impagaments. Per això, demanen documents addicionals.

Una persona signant un contracte i dues més donant-se la mà
Necessites avals o estalvis previs per a la concessió de la hipoteca | Halfpoint, Kanchanachitkhamma

En primer lloc, l'antiguitat del negoci o l'empresa s'erigeix com un factor fonamental en l'avaluació del risc creditici. Com més anys d'activitat pugui demostrar l'autònom, més baix serà el risc percebut pel banc.

L'estabilitat dels ingressos és també un component crític de l'avaluació creditícia. Sabem que els ingressos d'un autònom poden fluctuar significativament d'un mes a un altre. Per això, els bancs analitzen amb cura els patrons d'ingressos al llarg del temps per avaluar la seva tendència.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Un altre aspecte rellevant és la presència d'altres deutes. Si el sol·licitant ja té deutes pendents, això pot penalitzar la capacitat per assumir un nou préstec hipotecari. Els bancs solen calcular la relació entre els ingressos i els deutes existents.

Els estalvis són un element addicional que es té en compte i pot ser beneficiós, ja que demostra la capacitat de l'autònom per fer front a despeses inesperades i aportar un pagament inicial per a la hipoteca.

A més, el sol·licitant ha d'aportar la darrera declaració de l'IRPF, així com un informe de vida laboral i un resum comptable de la seva empresa. Tampoc no escapa per part del banc la comprovació de si hi ha un historial creditici d'impagaments.

Així és la dura realitat dels autònoms a Espanya

Ser autònom, malauradament, és vist en molts casos més com una obligació que com un desig. A Espanya hi ha més de 3,3 milions d'autònoms i dues terceres parts ho són per necessitat i no per vocació. Aquestes dades surten d'un informe d'Adecco.

És a dir, el 65,10% dels autònoms no van arribar a aquesta situació per voler treballar de manera independent. Segons aquest informe, el 60,42% explica que preferirien tenir una feina per compte aliè a temps complet.

Els freelances duen a terme la seva feina principalment en solitari (75%), bé des del seu domicili (45,31%) o des d'un local rendit (21,88%). Només el 13,02% compta amb una oficina en propietat.

Un dels desavantatges més grans de ser autònom són les seves intenses jornades laborals i l'escassetat de descansos setmanals. De fet, un terç, el percentatge més elevat (36 %), treballa sis dies a la setmana. A més, un 26,5% assegura que no descansa ni un sol dia i treballen durant la setmana completa.