Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, de peu, parlant des del seu seient al Congrés dels Diputats

Crisi entre Pedro Sánchez i Podemos: el govern espanyol penja d'un fil

Podemos fa públic el seu malestar amb l'Executiu i sol·licita una reunió d'urgència

La unió entre Pedro Sánchez i Unidas Podemos torna a penjar d'un fil. Des que els dos partits decidissin crear un govern de coalició, les tibantors entre els membres han estat constants.

La formació lila sol·licita una major presència en les decisions d'Estat i un major compromís per part del PSOE respecte a algunes competències. No obstant això, Pedro Sánchez prefereix ser prudent i valorar totes i cadascuna de les propostes de Podemos abans de fer el pas.

Ara, la secretària general d'Unidas Podemos, Ione Belarra, ha donat un cop sobre la taula reclamant una reunió urgent. En concret, ho feia a través del seu compte de Twitter demanant una revisió del pacte de coalició entre els dos partits.

El president de el Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, durant un ple al Congrés dels Diputats
Pedro Sánchez al Congrés | GTRES

Crisi entre Unidas Podemos i Pedro Sánchez

Aquest mateix divendres, una nova crisi amenaça l'estabilitat del Govern de Pedro Sánchez. I és que la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, sol·licitava una «reunió urgent» amb el president per aclarir alguns punts de l'acord entre els dos partits.

La taula de seguiment de l'acord de coalició és un organisme creat a l'inici de la legislatura. Està destinat a reunir Podemos i PSOE en un diàleg per exposar punts en comú i evitar contradiccions en el Govern.

La seva principal funció és «solucionar les discrepàncies que puguin sorgir dins l'àmbit del govern de coalició». De fet, aquest fòrum no es reunia des del 16 de juliol de 2020 i ara, Ione Belarra, reclama una reunió d'urgència.

Segons sembla, Podemos no estaria d'acord amb l'última decisió de l'Executiu i necessita «abordar la gestió i execució dels compromisos de coalició».

L'origen de la reunió podria ser la reforma laboral

Els membres de Podemos han afirmat que el motiu d'aquesta reunió d'urgència és «un assumpte molt greu» que necessiten abordar amb rapidesa. Fonts governamentals, assenyalen la intervenció de Nadia Calviño com la raó del descontentament del partit lila.

La vicepresidenta primera Calviño, durant la sessió del Govern de dijous passat, es va pronunciar sobre la reforma laboral que planeja l'executiu. Va assegurar que, més que una reforma, es tracta d'uns «ajustos» i alguns «canvis equilibrats».

Líders de Unides Podem abans de la reunió de el grup parlamentari (2021.05.12).
Podemos en peu de guerra amb Pedro Sánchez | EP

Aquestes paraules no van ser ben acollides pels morats, ja que es contraposen a les declaracions de Yolanda Díaz, ministra de Treball. I és que Díaz fa temps que lluita amb sindicats i patronals per garantir una «revolució en l'ocupació» i derogar la reforma laboral que va implantar el Partit Popular.

No obstant això, les declaracions de Nadia Calviño suposaven un pas enrere i advocava per uns simples canvis. A més, no és competència de la vicepresidenta primera pronunciar-se sobre aspectes que incumbeixen el Ministeri de Treball i per tant, a Yolanda Díaz. Així doncs, l'actitud de Calviño no li hauria semblat gens bé a Podemos, provocant un enorme enuig i exigint una reunió d'urgència.

PSOE molest amb Podemos per airejar la crisi

Des de Moncloa no resten gravetat al missatge publicat per Ione Belarra, però intenten rebaixar la tensió. Asseguren que «la taula de seguiment està precisament per això» i estan disposats al diàleg.

No obstant això, no han pogut evitar mostrar-se una mica molestos amb els seus companys de Govern, perquè no veuen amb bons ulls que mostrin públicament la crisi que hi ha a l'Executiu. Per aquest motiu, sol·liciten que facin servir els canals apropiats.

Tanmateix, els integrants de Podemos emparen la seva actuació sota l'acte de transparència i estan disposats a acudir a la trobada amb dos objectius. Primer, que es compleixi i es vigili l'acord de coalició i  segon, que «es respectin les competències pactades pels ministeris».