Un dels problemes que comporta el tractament de la pandèmia a nivell global, és que són molts els llocs on simultàniament s'utilitzen mètodes que fins al moment no s'havien tractat. Cal recordar que aquesta situació sanitària sense precedents s'estableix amb procediments a temps real, i en cap cas ha existit un estudi a llarg termini que determini les possibles conseqüències del virus, mateix fet que s'aplica als seus tractaments.
A Espanya el procés de vacunació va donar el tret de sortida el diumenge 27 de desembre i es preveu que continuï fins al mes de juliol, per arribar a la xifra del 75% de la població vacunada. En altres països el pla de vacunació ha començat inclòs abans, mesura que s'ha pres per la situació crítica que es viu en llocs com Alemanya, i sobretot, pel risc que la situació empitjori a causa del nou cep.
Són moltes les històries tràgiques que ha deixat aquest episodi de la nostra història i la darrera de la qual s'han fet ressò les portades internacionals té lloc en un dels indrets més afectats pel coronavirus, una residència de gent gran d'Alemanya. En aquesta ocasió es va produir una negligència mèdica de tal magnitud que el diari 'Spiegel' ho recull en tots els seus formats.
Una equivocació en la dosi per la vacuna
L'error, que ha tingut lloc a la localitat d'Stralsund, al nord-oest d'Alemanya- afecta vuit empleats d'una residència de gent gran. Els treballadors van rebre una dosi cinc vegades superior de la vacuna, que malgrat els efectes debilitats que suposa de per si aquesta mena de prevenció mèdica, és una situació que compromet primer, la salut dels vacunats i, segon, la de tots els habitants del recinte, que tracta a persones en situació de risc.
La negligència es va produir perquè la vacuna Pfizer, avalada per una eficàcia del 95%, arriba en vials on s'han d'extreure cinc dosis. Segons ha comentat Stefan Kerth, administrador del districte Vorpommern-Rügen, els implicats van ser enviats a casa després de l'incident el passat diumenge. Uns dies més tard, quatre dels vuit ja han estat ingressats a l'hospital en condició d'observació, no pel seu estat, però sí com a mesura de prevenció. Tots ells van mostrar símptomes similars a la grip.
El regidor, que ha mostrat la seva lamentació de manera pública, desitja «als afectats que no experimentin efectes secundaris greus». Tot i això, ell mateix ha volgut informar durant aquest comunicat que segons el fabricant Biontech, distribuïdor de la vacuna, ja s'havien provat dosis majors en la primera part de l'estudi sobre determinats subjectes. El resultat va ser positiu perquè no s'han vist conseqüències greus ni efectes adversos de caràcter permanent.
Biontech surt al pas davant aquest fet
Una portaveu de la companyia va confirmar la declaració del delegat local i va apuntar que a les proves es van administrar quantitats de fins a 100 mil·ligrams sense conseqüències greus, i que la dosis completa habitual és del voltant de 30 mil·ligrams.
També va aprofitar per destacar la necessitat de separar el contingut dels vials. «Aquest és un vial multiús i el seu contingut s'ha de diluir abans de la seva utilització», menciona el responsable, encara que aquest procés no es va portar a terme durant l'inici de la vacunació d'Stralsund.
La vacuna BNT162b2 ha estat desenvolupada per l'empresa Pfizer juntament amb la farmacèutica alemanya Biontech i s'ha començat a subministrar durant aquest passat cap de setmana. Com passa al nostre país, aquelles persones amb un major risc de ser infectades pel virus són també les primeres a rebre la dosi com a mesura de prevenció.