Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020

Una infermera que va vacunar en una residència a Catalunya dona positiu en coronavirus

La Generalitat ha posat en quarantena tots els usuaris i s'està portant a terme un cribratge massiu al centre

Catalunya ja ha administrat més de 800 vacunes contra la Covid-19 des que diumenge començava la tan esperada campanya de vacunació, tot i el retard en la distribució de les dosis. Moltes persones viuen amb certa tensió el fet de vacunar-se, a l'expectativa, sobretot, dels efectes secundaris que pugui provocar el fàrmac, tot i que les autoritats insisteixen que la seguretat de la vacuna està garantida.

Justament aquest dimarts surt a la llum que una de les infermeres de l'equip de vacunació desplaçat a una residència d'avis catalana ha donat positiu en coronavirus. Es tracta d'una de les professionals que començaven a administrar les dosis aquest passat diumenge, 27 de desembre, a la residència Balàfia I de Lleida, segons avança 'El País'.

La infermera, evidentment, no treballava sola, de manera que les seves quatre companyes de feina estan aïllades per prevenció, així com el total dels 66 usuaris del centre. A més, la infermera en qüestió no és l'única del personal de la residència que està contagiada de coronavirus. Hi ha un altre positiu entre els treballadors, en concret una altra infermera, el contagi de la qual sortia a la llum abans de conèixer el cas de la professional que administrava les vacunes, tot i que, de moment, Salut assegura que un cas no té res a veure amb l'altre.

Aïllament dels usuaris i cribratge massiu

El següent pas per part de la Generalitat, donades les circumstàncies, ha estat organitzar un cribratge massiu a la residència, primer de tot als 78 treballadors del centre, que s'ha portat a terme aquest matí de dimarts, seguit de la presa de mostres a tots els residents, que es portarà a terme al llarg d'aquesta mateixa tarda.

El mitjà citat explica que la infermera donava positiu aquest dilluns, només 24 hores després d'haver estat en contacte amb els residents que ella mateixa vacunava contra el coronavirus. En aquest sentit, el Departament de Salut recorda que el risc que la treballadora hagi contagiat alguns dels usuaris és mínim, tenint en compte les mesures de seguretat que aplica sempre el personal sanitari mentre treballa (doble mascareta, guants, etc.). A més, Salut recorda que el temps que estipula el protocol per considerar algú contacte estret d'algú altre és passar-hi un mínim de 15 minuts i, en aquest cas, els usuaris no haurien mantingut contacte tanta estona amb la infermera en qüestió durant el procés de vacunació el passat diumenge.

De totes maneres, la Generalitat ha pres mesures i, de moment, els usuaris del centre romandran aïllats i en quarantena de manera preventiva, inclosa Milagros García, de 79 anys, que es convertia en la primera dona a vacunar-se a la residència afectada. Caldrà veure si podem evitar parlar de brot i, per tant, es queda tot en un contagi aïllat.