La ministra francesa de Transició Ecològica, Élisabeth Born, va denunciar aquest passat dimarts, 9 de juny, a les xarxes socials, la troballa del cadàver d’un os abatut a trets a l’Arieja, on va anunciar que l'Estat francès interposarà una denúncia. «L’os és una espècie protegida i aquest fet es il·legal i profundament condemnable. La delegació del govern s'ha desplaçat fins al lloc dels fets.
Denúncies múltiples
D’altra banda, l'Associació ‘Pays de la Ours-ADET’, que lluita pel retorn i la preservació dels ossos als Pirineus, també ha denunciat el crim a les xarxes socials, on indica que acudirà igualment a la justícia. «Ningú té dret de vida o mort sobre la població d’ossos. Renunciar a reemplaçar aquest os seria donar raó als caçadors furtius», va escriure l'Associació a Facebook.
La presència de l'espècie al Pirineu, pràcticament extingida als anys 1980, ha fet que les autoritats hagin iniciat un treball de reinserció a banda i banda de la frontera amb l'acceptació de Govern espanyol, francès i andorrà. Avui dia, ja hi ha uns 50 exemplars, però la presència dels ossos s'ha convertit en un polèmic motiu de discussions entre els països, especialment amb ramaders i pastors que denuncien, també de la banda espanyola, greus conflictes entre l’animal i els seus ramats.
Convivència compatible entre la ramaderia i l’os
Tanmateix, els defensors de la introducció de l'os diuen que la cohabitació és possible. El crim es coneix a més dos mesos després de la mort a la Vall d'Aran de l'os Cachou, de cinc anys, introduït l’any 2006, i sobre el qual reposaven expectatives de millora de les condicions genètiques i demogràfiques de la població pirinenca, segons les organitzacions ecologistes. Diverses organitzacions van reclamar una necròpsia de l'animal però el jutjat que porta el cas ha decretat el secret de sumari.