Nova polèmica al Pirineu per la mort a trets d'un os

Els fets varen passar aquest passat dimarts a la regió de l’Arieja, entre Andorra i Catalunya, al nord del Pirineu oriental
Imatge d'un os passejant pels boscos europeus
L'os ha estat abatut entre Andorra, França i Catalunya, a la regió de l'Arieja, al nord del Pirineu oriental | EFE

La ministra francesa de Transició Ecològica, Élisabeth Born, va denunciar aquest passat dimarts, 9 de juny, a les xarxes socials, la troballa del cadàver d’un os abatut a trets a l’Arieja, on va anunciar que l'Estat francès interposarà una denúncia. «L’os és una espècie protegida i aquest fet es il·legal i profundament condemnable. La delegació del govern s'ha desplaçat fins al lloc dels fets.

Denúncies múltiples

D’altra banda, l'Associació ‘Pays de la Ours-ADET’, que lluita pel retorn i la preservació dels ossos als Pirineus, també ha denunciat el crim a les xarxes socials, on indica que acudirà igualment a la justícia. «Ningú té dret de vida o mort sobre la població d’ossos. Renunciar a reemplaçar aquest os seria donar raó als caçadors furtius», va escriure l'Associació a Facebook.

La presència de l'espècie al Pirineu, pràcticament extingida als anys 1980, ha fet que les autoritats hagin iniciat un treball de reinserció a banda i banda de la frontera amb l'acceptació de Govern espanyol, francès i andorrà. Avui dia, ja hi ha uns 50 exemplars, però la presència dels ossos s'ha convertit en un polèmic motiu de discussions entre els països, especialment amb ramaders i pastors que denuncien, també de la banda espanyola, greus conflictes entre l’animal i els seus ramats.

Convivència compatible entre la ramaderia i l’os

Tanmateix, els defensors de la introducció de l'os diuen que la cohabitació és possible. El crim es coneix a més dos mesos després de la mort a la Vall d'Aran de l'os Cachou, de cinc anys, introduït l’any 2006, i sobre el qual reposaven expectatives de millora de les condicions genètiques i demogràfiques de la població pirinenca, segons les organitzacions ecologistes. Diverses organitzacions van reclamar una necròpsia de l'animal però el jutjat que porta el cas ha decretat el secret de sumari.


Comentaris

envia el comentari