Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de la vacuna de Pfizer

Un grup de valencians, vacunats amb sèrum en lloc de la segona dosi de Pfizer

Per intentar solucionar-ho, una trentena de persones rebran una tercera dosi de la vacuna

La vacunació contra la Covid-19 avança de forma exemplar a Espanya, tal com diàriament s'encarreguen de recordar les autoritats sanitàries del nostre país. Però com en tot procés d'elevada complexitat com aquest, poden produir-se errors, i això és el que ha passat en els últims dies. Un grup de dotze espanyols van ser vacunats amb sèrum en lloc de rebre la segona dosi de Pfizer, que era la vacuna que els corresponia.

Dotze vacunats amb sèrum a Espanya

La història ha tingut lloc a Biar, una petita població de gairebé 4.000 habitants de la província d'Alacant. Va passar a principis de juliol, tot i que la notícia no ha transcendit fins ara als mitjans de comunicació. Una tarda, una trentena de persones de 43 anys, nascudes el 1978, van ser citades per rebre la segona dosi de la vacuna de Pfizer.

Tots ells van acudir a la seva cita i van ser punxats amb absoluta normalitat. El problema no va arribar fins a l'hora de tancament del punt de vacunació de Biar. Tot d'una, alguns membres de la plantilla sanitària es van adonar que hi havia un excedent de fàrmacs: una dotzena de dosis no s'havien diluït de manera correcta.

Així doncs, de les 30 persones que havien estat vacunades aquella tarda, 12 havien rebut només sèrum, sense el contingut de la vacuna dissolt en ell. Després de la sorpresa inicial, es va informar la Conselleria de Salut de la Comunitat Valenciana de tot el que havia passat. A més, era absolutament impossible identificar a quines 12 persones d'entre les trenta vacunades no se'ls va punxar la substància correcta.

Després estudiar-ho, Salut Pública va imposar una solució al problema que s'havia generat. Les trenta persones vacunades aquest dia tornaran a ser punxades: així, asseguren que les dotze persones vacunades amb sèrum tindran les dues dosis. En el cas de les qui van ser correctament vacunades, seran sense voler-ho les primeres persones a Espanya que portin la tercera dosi.

Sens dubte, es tracta d'una estrambòtica situació que ha posat al municipi de Biar en el focus per aquest error. Crida l'atenció, d'entrada, que un grup de veïns fos vacunat amb sèrum en lloc de la segona dosi de Pfizer. Un error humà que se solucionarà citant de nou al grup afectat i revacunant-lo, per assegurar la seva immunització.

Com que això va passar a principis de juliol, durant aquesta setmana estaran punxant a aquesta trentena de persones. Algunes d'elles, de fet, ja han rebut aquesta segona o tercera dosi de Pfizer, ara sí, de manera correcta.

La vacuna amb sèrum, un error humà

L'alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez (PP), ha aprofitat la situació per carregar contra el govern valencià i el departament de Salut. Martínez considera que l'«error humà» es va produir perquè el personal sanitari es troba «sota mínims». En declaracions al diari 'ABC', l'alcaldessa detalla que el seu ambulatori dona servei a altres tres pobles, i que en les últimes setmanes hi ha hagut repunts de contagis.

El centre va estar saturat amb les proves PCR, que van créixer de forma ràpida i incessant, a més de mantenir un elevat ritme de vacunació. Aquests són elements clau, segons l'alcaldessa, per comprendre l'error humà d'un personal que està «molt saturat perquè no arriben reforços». Finalment, ha subratllat en declaracions al mateix mitjà, l'anècdota que dotze dels seus veïns seran els primers vacunats en rebre la tercera dosi.

En qualsevol cas, la vacuna amb sèrum en aquest municipi alacantí ha atret tots els focus d'atenció. No obstant això, tal com hem explicat, cal subratllar que el problema sorgit s'ha pogut resoldre amb una nova dosi i sense més contratemps.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.