Diversos nens a l'entrada d'un centre escolar amb les seves motxilles a Figueres

Coronavirus a les escoles catalanes: un centre menys a la llista negra

S'han registrat 4.887 positius durant els últims deu dies

Sembla que, a poc a poc, Catalunya va guanyant terreny a la pandèmia. La setmana passada deixàvem enrere el confinament comarcal i, aquest mateix divendres, el Govern anunciarà la reobertura de bars i restaurants els vespres a partir del 10 de maig, si les dades avancen com fins ara i no sorgeix cap contratemps. Però hi ha punts concrets en el territori català on cal estar especialment alerta, per repunts de contagis i pujades dels indicadors. És el cas, per exemple, de Calaf, municipi català que acumula 17 grups escolars confinats, segons les últimes dades de Salut al respecte.

Aquest divendres, però, hi ha bones notícies pel que fa a les escoles catalanes. Aquest dijous hi havia quatre centres tancats per la Covid, xifra que ha disminuït en només 24 hores. Tot i que aquest divendres els grups escolars confinats per coronavirus són 1.362, 16 més que en el darrer balanç, segons dades del Departament d'Educació, es registren tres centres tancats, un menys que en el balanç anterior. Un detall que, sumat a altres petits avenços, convida a l'optimisme.

Els tres centres tancats completament són la llar d'infants Lo Carrilet a Térmens (Noguera), la llar d'infants Patufet a Gavà (Baix Llobregat) i l'escola bressol El Fanalet a Figaró-Montmany (Vallès Oriental).

Com dèiem, hi ha 1.362 grups escolars confinats ara mateix a Catalunya, que representen l'1,89% dels aproximadament 72.000 totals. Hi ha 33.387 persones confinades, 594 més que en el darrer balanç: 31.766 alumnes (+563), 1.528 docents i personal d'administració i serveis (+28) i 93 personal extern (+3). Els positius acumulats són 74.660, 625 més. Es registren 4.887 positius als centres educatius en els darrers deu dies i hi ha 814 centres amb algun grup confinat, el 15,95% dels 5.104 centres.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Salut està fent cribratges en centres gironins

Salut i Educació estan fent cribratges massius en quatre centres de les comarques gironines aquest dijous i divendres. Són l'escola La Salle, els instituts de Cassà de la Selva (Gironès) i de Sant Hilari Sacalm i l'escola Montserrat de Sarrià de Ter (Gironès). L'objectiu dels testos, que es fan tant a alumnes com a professorat i personal d'administració i serveis, és detectar asimptomàtics i tallar cadenes de contagis. Cal recordar, però, que les proves són voluntàries.

Els equips s'han desplaçat fins als mateixos centres, on s'han habilitat espais per dur a terme la presa de mostres. Des de l'inici de curs, Salut ja ha fet diversos cribratges massius a centres de la Regió Sanitària, entre els quals destaquen els que es van dur a terme a Salt o a Olot. El primer dels cribratges massius es va fer aquest dijous a l'escola La Salle de Cassà, on hi ha alumnes des d'infantil fins a 4t d'ESO. Les proves es van fer al gimnàs del centre durant tot el dia, tant a alumnes, com a personal docent i d'administració i serveis. Segons consta al web que recull les dades sobre la Covid-19 als centres educatius, actualment a La Salle no hi ha cap grup confinat. Però sí que s'han detectat dotze positius en coronavirus en els darrers deu dies (en concret, onze alumnes i un docent).


Aquest divendres, en canvi, el cribratge es trasllada a l'institut de Cassà de la Selva. Aquí actualment tampoc hi ha cap grup aïllat, però en els darrers deu dies han aflorat cinc positius. Per contra, les altres dues escoles que hi ha al municipi -el Puig d'Arques i l'Aldric- tenen un grup confinat cadascuna (i sumen 43 alumnes i tres docents aïllats). A Cassà de la Selva, l'índex de rebrot supera els mil punts (es troba en 1.093,84). En els últims set dies, al municipi s'han diagnosticat 44 positius de covid-19 per PCR o test d'antígens i la velocitat de propagació del virus se situa en 1,77.A més dels dos centres de Cassà, Educació i Salut també fa aquest divendres cribratges massius a l'institut Anton Busquets i Punset de Sant Hilari i a l'escola Montserrat de Sarrià de Ter.A Sant Hilari Sacalm destaca el cas de l'institut Anton Busquets i Punset per tenir un grup aïllat. Segons recull la web d'Educació sobre la Covid-19, hi ha dinou alumnes i dos docents en quarantena i en els darrers deu dies al centre s'han detectat dinou positius. A més, hi ha disset aïllats a l'escola de les Guilleries del municipi i en els darrers deu dies s'han detectat dos positius al centre (un alumne i un professor). A Sant Hilari Sacalm, l'índex de rebrot se situa aquest dimecres en 1.836,84 punts. Durant l'última setmana, s'han diagnosticat 36 positius de coronavirus i la velocitat de propagació es troba en 2,72 punts.Per últim, al CEIP Montserrat de Sarrià de Ter hi ha un grup confinat (que suma dinou alumnes i un professor). I en els darrers dies, s'han detectat sis positius de Covid-19 al centre. La resta de centres educatius del municipi no tenen cap grup confinat. A Sarrià de Ter, l'índex de rebrot se situa aquest dimecres en 1.217,22 punts. Durant l'última setmana, s'han diagnosticat 27 positius de coronavirus al municipi i la velocitat de propagació es troba en 1,46 punts.