Loteria

Els guanyadors de la loteria de Nadal podrien no cobrar el seu premi

Els negocis de loteria amenacen de tancar els dies 22, 23 i 24 de desembre per fer una vaga

La sort està feta. En menys de 2 setmanes els ciutadans tornaran a creuar els dits perquè la loteria de la grossa de Nadal els pugui donar una alegria en forma de remuneració econòmica.

No obstant això, aquest any serà diferent. El mateix dia que se celebrarà el sorteig, el 22 de desembre, el gremi de loters se submergirà en una gran vaga.

A cadascú el que li correspon

Les administracions de loteria denuncien «la congelació des de fa gairebé dues dècades» de l'augment de les comissions per cada butlleta que venen. Reclamen una reactivació del procés.

Un grup de persones celebren que els ha tocat la loteria davant de l'administració on van comprar el número
Un grup de persones celebren que els ha tocat la loteria davant de l'administració on van comprar el número. | GTRES

Actualment, la comissió dels loters és del 4 %, equivalent a 0,80 euros per cada dècim de loteria, que té un import total de 20 euros. És per això que, per mostrar-ne el descontentament, s'han arribat a plantejar que la protesta s'allargui fins als dies 23 i 24 de desembre.

Com més, millor

Els organitzadors de la vaga han assenyalat que tindran un suport del 90 % de totes les administracions del país aquesta primera jornada de protestes. Caldria veure si aquest percentatge continua vigent en cas que la protesta s'estengui al cap de tres dies.

D'aquesta manera, el 22 de desembre, s'ha convocat una manifestació a les portes del Teatro Real, ubicació del sorteig de la Grossa de Nadal, per protestar per aquesta situació.

Imatge dels nens de Sant Ildefons en ple sorteig de la Grossa de Nadal al Teatro Real
Imatge dels nens de Sant Ildefons en ple sorteig de la Grossa de Nadal al Teatro Real. | GTRES
En cas de no arribar a un acord amb la institució de Loteries i Apostes de l'Estat, des de l'organització ja han advertit del desencadenament d'«un gran col·lapse».

El peix que es mossega la cua

Els loters han denunciat que la venda dels dècims arriba fins i tot a generar-los pèrdues econòmiques, cosa que no té cap sentit.

«Cadascú que s'emporti el que és seu. Però nosaltres no ens estem emportant el que és nostre», ha explicat Joaquín Monroy, el portaveu de l'associació de Loteros a la vaga.

Les administracions de loteria es podrien mantenir tancades durant tres dies
Les administracions de loteria es podrien mantenir tancades durant tres dies. | GTRES

 En declaracions a 'El Mundo', ha reclamat que «si em compren una tira de 10 dècims iguals m'emporto vuit euros bruts. Aquests equivalen a uns sis, que si l'he de portar a algun lloc ja em val més el desplaçament que no pas el que he guanyat».

No els ha quedat més remei

Monroy ha admès que «nosaltres no volem perjudicar ningú, per a nosaltres el client és el primer». S'han vist obligats a reaccionar després d'«un cúmul de coses que ens han anat minant des de fa temps».

Dues persones que s'abracen perquè han guanyat un premi de loteria.
Loteries i Apostes de l'Estat venen dècims per internet. | GTRES

Un dels fets que han fet saltar les alarmes a les administracions de loteria ha estat culpa de la institució de Loteries i Apostes de l'Estat. Han donat la possibilitat de comprar les butlletes des de la seva pàgina web, cosa que podria considerar-se com a «competència deslleial».

Tampoc demanen tant

Els loters reclamen un augment de les comissions  d'almenys dos punts, arribant al 6 % total. Aquesta seria una de les solucions perquè deixi de posar-se «en risc a 12.000 professionals que es dediquen al joc públic».

Si no es produeix l'augment, hi ha la possibilitat que els ciutadans que guanyin un premi no el cobrin, bloquejant-ne el pagament.

Una família celebrant que ha guanyat la loteria.
Els clients amb dècim premiat podrien patir un bloqueig del pagament. | GTRES 

Entenen que això suposarà molta disconformitat entre els ciutadans, però encara més per a ells i la paciència té un límit. «Estàs demanant a un loter que no arriba a final de mes que tingui paciència després de 17 any», ha argumentat.