Imatge de dos agents de la guàrdia civil parlant amb un conductor

La Guàrdia Civil aclareix l'etern dilema: la forma correcta de fer una rotonda

A les rotondes és quan veiem que els cotxes circulen de manera perillosa i surten malament

Mentre estem conduint segur que alguna vegada ens han arribat dubtes de com circular correctament les rotondes que es troben tant a les vies urbanes com interurbanes. Les rotondes han demostrat ser un dels elements de controvèrsia entre els conductors, sobretot, per la seva gran presència a les ciutats.

La circulació correcta en rotondes permetrà una disminució d'accidents, que encara que tenen poc risc de dany, paralitzen el trànsit i s'emplenen els papers corresponents.

La norma per circular les rotondes explica que el conductor haurà de cedir el pas als vehicles que ja es troben a l'interior i escollir el carril adequat segons la sortida que esculli; un cop a dins sempre tindrà preferència el vehicle que es troba a la nostra via.

Per sortir de la rotonda sempre s'haurà de senyalitzar amb intermitents i incorporar-nos a la via principal des del carril exterior. Si no, podem fer una volta més fins a estar al carril de fora abans de sortir.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

La teoria sembla senzilla, però sempre quan passem a la pràctica ens trobem amb algun despistat que no respecta les normes. Per això, explicarem tots els passos necessaris per sortir i entrar en una rotonda de manera correcta per evitar els accidents:

1. Entrar a la rotonda

Per entrar a la rotonda primer haurem de tenir clar quin és el carril que abandonarem en aquesta intersecció. Se cedirà el pas als que són dins de la rotonda.

Encara que sembla una cosa lògica i bàsica que ensenyen els primers dies a les autoescoles, no sempre es respecta. La impaciència, imprudència o velocitat són principals causes dels conductors entrin a la rotonda sense tenir en compte la resta de vehicles o entren quan no ho han de fer.

Il·lustració sobre com entrar en una rotonda
Il·lustració sobre com entrar en una rotonda | DGT

2. Respectar qui té preferència

La Guàrdia Civil assenyala que els vehicles amb preferència són aquells que estan ocupant un carril a l'interior de la rotonda. Això passa de manera contrària a les interseccions normals, aquí la prioritat sempre la tindrà el vehicle que es troba a la dreta.

A les rotondes, la prioritat sempre la tenen els vehicles que estan circulant dins de la mateixa, és a dir, només podrem accedir a una rotonda quan el trànsit dins de la mateixa ens ho permeti.

3. Sortir de la rotonda

Per sortir de la rotonda, és indispensable que el vehicle se situï anteriorment al carril exterior. Si ens trobem per l'interior, el canvi de carril és de seguida que passem la sortida anterior a la que nosaltres volem fer si és possible.

En aquelles situacions que veiem que no podem passar al carril exterior, és a dir, no puguem fer la sortida tampoc ho haurem d'intentar des del carril interior. Haurem de fer una volta més per intentar situar-nos a la part externa, sempre que senyalitzem les nostres intencions prèviament amb l'intermitent i no durant la rotonda.

Il·lustració sobre com entrar en una rotonda
Il·lustració sobre com circular per una rotonda | DGT

4. Circular pel carril adequat

Igual que no és correcte realitzar les sortides de la rotonda des del carril interior, tampoc ho és circular al voltant de la rotonda pel carril extern si la nostra intenció és agafar la darrera sortida. Les normes de circulació es creen per tal que la conducció no obstaculitzi altres vehicles que volen prendre les sortides anteriors i haguem de canviar quan sigui necessari.

5. Casos especials en la circulació de rotondes

Rotondes partides i sense senyalitzar

Amb aquest tipus de glorietes trobem dos trams oposats que es connecten per mitjà d'una illa central, és a dir, el trànsit pot passar d'una banda a l'altra sense envoltar-la. Si no hi ha senyalització, regeix la recta de la prioritat de la dreta.

Circulació en rotondes amb camions

En els casos que circuli un camió de grans dimensions per rotondes petites, el conductor haurà d'obrir-se cap a la dreta abans d'entrar a una rotonda o envair el segon carril per evitar trepitjar la vorera. En aquests casos, ha de respectar la prioritat dels conductors que circulen per aquest carril i ha d'avisar amb l'intermitent d'aquesta maniobra.

Prioritat en rotondes amb ciclistes

El grup de ciclistes tenen prioritat a la rotonda davant dels vehicles que hi circulen, és com si el grup fos com un cotxe imaginari, és a dir, ens hem de comportar de la mateixa manera.