Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
muntatge d'un guàrdia civil d'esquena amb imatge tocant un telèfon dins un cercle vermell

La Guàrdia Civil avisa de l'estafa del telèfon: alerta entre els jubilats d'Espanya

Els estafadors fan servir tècniques professionals per enganyar les víctimes i quedar-se amb els seus diners

La Guàrdia Civil ha recordat una advertència que ja va llançar fa un any a les seves xarxes socials. L'objectiu és que els ciutadans vagin amb compte amb l'estafa del telèfon.

Les autoritats també en diuen l'estafa del familiar o de la grua. A través d'aquest engany, els estafadors aconsegueixen tota mena d'informació personal i familiar de les víctimes. Sobretot, tenen al punt de mira les persones grans.

Com funciona l'estafa del telèfon, segons la Guàrdia Civil

Com indica la Guàrdia Civil a través de X (abans Twitter), els estafadors recullen informació sobre certs familiars de la víctima. També coneixen "detalls sobre fills, familiars directes i dades d'interès relacionades".

Després, van al domicili de la víctima i els donen aquests detalls precisos del familiar elegit. D'aquesta manera aconsegueixen guanyar-se la seva confiança per després demanar-li diners. Per això, us diuen que la persona està en una situació d'emergència o que ha de pagar les despeses de la grua.

Muntatge de la Guàrdia Civil i una rodona amb bitllets de 500 euros
L'objectiu últim és aconseguir diners de les víctimes | España Diario TIPS, Mehaniq

La Guàrdia Civil ha advertit que també hi ha altres modalitats relacionades amb aquesta estafa. Alguns delinqüents ofereixen objectes de valor a preus molt reduïts.

L'objectiu és "aprofitar una suposada situació econòmica delicada". Això no obstant, la realitat és que aquests objectes no tenen cap valor. A més, aprofitant que la víctima està buscant els diners, també roben al domicili.

Com identificar l'estafa del telèfon?

La Guàrdia Civil, amb l'objectiu d'alertar els ciutadans, ha proporcionat alguns senyals d'alerta per identificar aquest tipus d'estafa:

  • Trucades inesperades: si no heu sol·licitat cap servei o reparació, desconfieu de les trucades inesperades al telèfon.
  • Manca d'identificació: els veritables tècnics i agents de la Guàrdia Civil sempre porten una identificació oficial. Si la persona que truca no pot mostrar una identificació vàlida, no obriu la porta.
  • Urgència injustificada: els estafadors solen crear una sensació d'urgència perquè actuïs ràpidament sense pensar. Si et demanen que obris la porta immediatament, pren-te un moment per verificar la situació.

Què fer si sospites d'una estafa

Si sospites que algú està intentant fer l'estafa del telèfon, segueix aquests passos:

  • No obris la porta: mantingues la porta tancada i no permetis que els desconeguts ingressin a casa teva.
  • Verifica la identitat: demana a la persona que us mostri una identificació oficial. Truca a l'empresa o entitat que suposadament representen per confirmar-la.
  • Informa la Guàrdia Civil: si creus que estàs sent víctima d'una estafa, contacta immediatament amb la Guàrdia Civil per reportar l'incident.