La Guàrdia Civil alerta de possibles disturbis durant la desescalada

A Madrid ja s'han produït algunes protestes amb desenes de persones saltant-se el confinament

Un agent de la Guàrdia Civil amb mascareta durant la detenció d'un pressumpte jihadista a Barcelona el 8 de maig del 2020
La Guàrdia Civil alerta de la possibilitat de protestes i disturbis durant la desescalada | Europa Press

Espanya ja ha iniciat el seu procés de desescalada que actualment es troba en la Fase 1 a gran part del país —excepte part de Catalunya, Madrid, la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, Castella-La Manxa i dues províncies d'Andalusia— i la Guàrdia Civil ha alertat que durant aquestes setmanes i mesos es podrien produir disturbis i protestes que posin en perill les mesures de seguretat i la contenció de l'epidèmia al país. 

El cos armat ha preparat un document en el qual contempla la possibilitat que es produeixin «moviments de conflictivitat social» a Espanya, i que podrien aparèixer «de forma puntual protestes o disturbis que alterin la tranquil·litat social», segons ha avançat 'El Periódico' aquest dimecres, 13 de maig. 

En el mateix document, la Benemèrita alerta del perill de sabotatges «contra infraestructures crítiques o edificis vinculats a partits polítics», i alerta que podrien tornar protestes amb motivacions polítiques o «separatistes»

De fet, el document arriba dos dies després que es registressin les primeres concentracions de persones al carrer en senyal de protesta. Va ser a Madrid, al barri de Salamanca —dels més rics de la ciutat—, on desenes de ciutadans van sortir al carrer a protestar contra el govern espanyol.

La Policia Nacional ja va impedir una concentració similar durant el diumenge, però no ho va poder fer dilluns i desenes de persones, sense distàncies de seguretat, es van concentrar als carrers malgrat que Madrid encara és a la Fase 0 de la desescalada. 

Possibles focus de perill 

El document de la Guàrdia Civil inclou també diversos factors que poden ser condicionants per a l'aparició d'aquestes protestes, la majoria d'ells provocats per la situació de l'actual pandèmia de Covid-19. 

Les concentracions podrien produir-se a les zones on la crisi econòmica està colpejant més fort, o allà on els ciutadans considerin que han estat marginats pel govern per l'aplicació «asimètrica» del desconfinament. A més, ciutadans afectats pels acomiadaments i els ERTOs d'aquests mesos també podrien acabar sortint al carrer davant la seva situació.

El cos també alerta de possibles problemes de convivència, amb augments de cases ocupades, la prohibició de les festes de poble i de barris, o la gran limitació a les opcions d'oci que existeix actualment pel coronavirus. En aquest sentit, la Guàrdia Civil creu que la crisi sanitària, que ja s'ha convertit també en una crisi econòmica, faci un nou salt i es converteixi en una crisi social.

Més vigilància per l'augment de delinqüència

La Benemèrita també està preparant un pla d'acció per impedir moviments que puguin suposar un perill en la desescalada, i per això ha anunciat que incrementarà la vigilància a les xarxes socials per identificar «iniciatives o moviments» que puguin provocar conflictivitat social. 

D'altra banda, el document alerta també que amb la tornada a la «normalitat» també tornaran a pujar les xifres de delinqüència, i alerten que podria fer-ho amb més intensitat que abans de la pandèmia perquè la situació econòmica és molt pitjor. 

Així, la Guàrdia Civil ha demanat extremar l'atenció i la vigilància als comerços i establiments que vagin obrint les seves portes davant la possibilitat de ser víctimes de saquejos i robatoris. També ha alertat que els robatoris als domicilis, naus industrials i instal·lacions agrícoles i ramaderes podrien augmentar. 


Comentaris

envia el comentari