Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´un agent de la Guàrdia Civil i una altra imatge d´una mans amb diversos bitllets de 50 euros

La Guàrdia Civil alerta de l'estafa del paquet: tornen a estafar a Espanya

Els fraus per internet estan a l'ordre del dia i els usuaris han de tenir cura abans de facilitar informació

Les estafes per internet han adquirit una rellevància preocupant. Cada vegada són més els usuaris que pateixen aquest tipus de pràctiques i, encara que molts no caiguin al parany, altres sí que mosseguen l'ham. Les conseqüències poden ser devastadores i les ferides mai no són fàcils de cicatritzar.

Els criminals fan ús del phishing o el smishing. Són tècniques que consisteixen en l'enviament de correus electrònics o SMS suplantant la identitat d'organismes, siguin públics o privats. L'objectiu és enganyar la gent, obligar-los a facilitar les seves dades i, així, tenir accés a tots els seus comptes.

La Guàrdia Civil avisa de l'estafa del fals enviament d'un paquet de Correus

Els delinqüents toquen la part més emocional per temptar les víctimes. Normalment, parlen de multes sense pagar, diners retinguts o devolucions a la declaració de la Renda, i exigeixen pagaments ràpids perquè els afectats no tinguin temps a pensar. Ja hi ha hagut casos de suplantació de la Direcció General de Trànsit (DGT), Agència Tributària o InfoJobs.

Ara, la Guàrdia Civil ha alertat d'una nova estafa que involucra Correus. El cos de seguretat ha compartit a xarxes socials una captura de pantalla amb un missatge, a priori, de la cadena de correu postal. El text parla d'un problema en el lliurament d'una comanda, i assenyala que el paquet està retingut en duanes per l'impagament d'una taxa.

Alhora, el text inclou un enllaç per proporcionar les dades bancàries i abonar aquesta quota. Això no obstant, es tracta d'un frau i, en cas de facilitar la teva informació, et pots ficar en un bon embolic. Els criminals podrien quedar-se les teves dades bancàries i gastar-se tots els teus diners.

"T'arriba un SMS on t'informen d'un pagament de taxes de 2,64 € per a un paquet que està retingut en duanes, punxa a l'enllaç... Ni se t'acudeixi, aquest tipus d'avisos solen sortir molt cars, ja que suplanten empreses legítimes", avisa la Guàrdia Civil.

Cal anar amb molt de compte

Normalment, aquestes webs estan molt ben dissenyades perquè semblin veritables. La interfície sol comptar amb el logo oficial, una estructura ordenada i tot sembla correcte. Tot i això, les aparences enganyen, i es tracta d'un frau.

Si et preocupa caure en aquest tipus d'estafes, hi ha una sèrie de recomanacions que has de seguir. La majoria d'ens com Hisenda, DGT o Correus no sol·liciten mai informació tan confidencial per SMS. Així mateix, aquests missatges estan plens de faltes d'ortografia i errors de redacció, cosa improbable en una empresa seriosa.

En tot cas, és important actuar amb precaució. Si no ho tens clar, esborra el missatge i bloqueja el remitent. Sempre és millor prevenir que guarir.