Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge en primer pla del ministre José Manuel Albares Bueno i una altra imatge d'uns bitllets de 500 euros, a més d'uns interrogants a sobre

Aquest és el sou i els estudis de José Manuel Albares, ministre d'Exteriors

La crisi diplomàtica entre Espanya i Argentina ha provocat que Albares hagi adquirit més rellevància pública

José Manuel Albares Bueno, el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, ha estat notícia aquests darrers dies. Espanya i Argentina es troben en un conflicte diplomàtic després d'un intercanvi de declaracions entre els dirigents dels dos països. Tota aquesta situació va sorgir amb les paraules d'Óscar Puente, ministre de Transports, que va acusar el president argentí, Javier Milei, d'ingerir substàncies.

A partir d'aquí, s'ha instaurat una tensió i una crispació intensa. Milei, en un acte de Vox a Madrid, va acusar de corrupta Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez. S'han produït encreuaments de retrets, qualificatius, peticions de disculpa, etc. i la polèmica està lluny de tancar-se.

Aquesta crisi ha derivat en una resolució històrica. I és que el Gobierno ha decidit retirar Maria Jesús Alonso Jiménez, la seva ambaixadora a Buenos Aires, que es quedarà definitivament a Madrid. José Manuel Albares ha estat l'encarregat d'anunciar-ho públicament, i és possible que en desconeguis la trajectòria fins que va rebre la cartera ministerial.

La formació acadèmica de José Manuel Albares Bueno

José Manuel Albares Bueno (1972) es va llicenciar en Dret per la Universitat de Deusto (Bilbao), i té una especialització juridicoeconòmica i un diploma en ciències empresarials el 1995. També disposa d'un Diplomat del XXXIII Curs de Defensa Nacional del Centre Superior d'Estudis de la Defensa Nacional (CESEDEN) el 2013.

El ministre d'Exteriors és expert en Gestió Cultural a l'Exterior per la Universitat Carlos III, en col·laboració amb l'Escola Diplomàtica, curs que va completar entre el 2016 i el 2017.

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares
El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, en una roda de premsa | Europa Press

A nivell polític, Albares té una àmplia trajectòria. Ha estat ambaixador d'Espanya a França i Mònaco i secretari general d'Afers Internacionals, Unió Europea, G20 i Seguretat Global. També ha servit com a representant del President del Gobierno a la Unió Europea i el G-20, i ha treballat a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

José Manuel Albares Bueno va ser nomenat ministre d'Exteriors el 10 de juliol del 2021. A finals del 2023, va renunciar a l'acta de diputat.

Quan guanya José Manuel Albares Bueno?

La Llei 19/2013, de 9 de desembre, estableix que tots els càrrecs públics han de retre comptes a la ciutadania. Segons el Portal de la Transparència del Gobierno, Albares va guanyar 81.960 euros bruts anuals pel seu càrrec com a ministre d'Exteriors. Les últimes dades conegudes daten del 2022.