Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Guàrdia Civil donant l'esquena

Mitja Espanya alertada per l'últim avís de la Guàrdia Civil: compte amb aquesta estafa

L'engany ja suma víctimes per tot Espanya i la policia està en alerta per intentar frenar els delinqüents

La Guàrdia Civil ha emès una advertència sobre una nova estafa al nostre país. Aquesta vegada l'engany té a veure amb les criptomonedes, que han guanyat moltíssima popularitat en els darrers anys.

En concret, l'estafa utilitza la imatge d'un conegut polític per guanyar credibilitat i atraure víctimes desprevingudes. Ho fan perquè, en reconèixer una personalitat pública, les possibles víctimes abaixen la guàrdia, fins i tot quan es tracta dels seus propis diners.

En què consisteix la nova estafa que adverteix la Guàrdia Civil?

L'estafa, com indiquen des de la Guàrdia Civil, es presenta a través d'anuncis a xarxes socials i llocs web. S'utilitza l'imatge d'un polític conegut per promocionar una suposada inversió en criptomonedes.

Unes criptomonedes Bitcoin damunt d'un ordinador portàtil
Els estafadors generaven credibilitat utilitzant l'imatge d'un conegut polític | Getty Images

Generant confiança i legalitat, i oferint grans beneficis en molt poc temps, els delinqüents han aconseguit que les víctimes inverteixin grans quantitats de diners.

Durant la investigació, les autoritats han relacionat un total de vuit persones amb aquesta estafa. Per dur-la a terme, s'ha necessitat la col·laboració amb les comandàncies de ciutats com Madrid, Girona, Granada, Jaén, Saragossa, Màlaga o Pontevedra.

La importància de l'advertiment de la Guàrdia Civil

Per la seva banda, la Guàrdia Civil ha bloquejat vuit comptes bancaris on anaven a parar els beneficis. Els diners totals estafats superen els 600.000 euros i les víctimes pugen a 18. No obstant, no està descartat que puguin aparèixer més.

L'organització no només actuava a Espanya. També a altres països europeus com Bèlgica, França, Lituània o Regne Unit. Per això, les autoritats adverteixen de la importància de romandre alerta davant d'aquest tipus d'estafes.

Imatge de fons d´un agent de la Guàrdia Civil i una altra imatge d´una mans amb diversos bitllets de 50 euros
La Guàrdia Civil ha bloquejat vuit comptes bancaris amb més de 600.000 euros | Europa Press, Ptnimages

Utilitzar la imatge de figures públiques és una tàctica comuna entre els estafadors per guanyar la confiança de les víctimes. La institució ha instat els ciutadans a verificar sempre l'autenticitat de les ofertes d'inversió i a desconfiar de les promeses de guanys ràpids i fàcils.

Com protegir-se de les estafes de criptomonedes

Per evitar caure en aquest tipus de fraus, la Guàrdia Civil recomana seguir una sèrie de pautes:

  • Verificar la font: abans de fer qualsevol inversió, és crucial verificar l'autenticitat de la font. No confiïs en anuncis que utilitzen la imatge de figures públiques sense una verificació adequada.
  • Investigar la plataforma: Assegureu-vos que la plataforma d'inversió en criptomonedes estigui degudament registrada i regulada. Consulta opinions i ressenyes d'altres usuaris.
  • No compartir informació personal: mai comparteixis informació personal o financera en llocs web de procedència dubtosa. Els estafadors poden utilitzar aquestes dades per cometre altres delictes.
  • Desconfiar de les promeses de beneficis ràpids: les inversions en criptomonedes poden ser volàtils i no garanteixen beneficis ràpids. Desconfia de qualsevol oferta que prometi beneficis immediats i sense risc.