Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto control Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil avisa: si t'enxampen amb això a sobre, multa de fins a 30.000 €

Un ciutadà ja va ser proposat per a sanció per portar aquest objecte a sobre

La Guàrdia Civil és molt clara. Si en algun moment comproven que portes a sobre certs articles et poden sancionar amb fins a 30.000 euros. I no ens referim a substàncies prohibides o il·legals.

En aquest cas assenyalem determinats tipus de navalles. És possible que s'ajusti a la normativa i que tingui cabuda al Reglament d'Armes, per la qual cosa no hi hauria motius per preocupar-se. Un altre cas ben diferent és quan es tractin de navalles amb doble tall o automàtiques.

Si fos així, la multa partiria des dels 601 euros fins als 30.000. Per tant, caldria prendre's les coses molt seriosament si no volem que ens castiguin d'aquesta manera tan severa.

La peculiar 'targeta' per la qual et pots portar una bona multa

Entre aquestes navalles considerades d'il·legals se'n troben unes de noves que estan a l'abast de qualsevol a un preu mòdic. Es pleguen i arriben a adquirir la forma d'una targeta de crèdit, per la qual cosa resultarà més senzill portar-les amb nosaltres a la butxaca. Es troben disponibles a diferents pàgines web des de 4 euros.

Les venen per utilitzar a la cuina, la caça, pesca, busseig o davant de possibles urgències. Tot i això, els compradors no reparen en un detall. I és que estan prohibides, com recull l'article 36.10 de la Llei de Seguretat Ciutadana de 31 de març de 2015.

La Guàrdia Civil de Barcelona ja ho va advertir fa uns mesos a través de les xarxes socials. Confirmava que aquest tipus de navalles tenen «la consideració d'arma prohibida».

Se l'havien detectat a un ciutadà que pretenia «accedir a la subhasta d'armes» de la Ciutat Comtal. Van explicar que «va ser incautada» i l'individu «proposat per a sanció».

Es converteix en una arma blanca en tres passos

A l'apartat 2 de l'article 18 es recull com actuaran els agents de l'autoritat davant d'una arma d'aquestes característiques. «Poden procedir a l'ocupació temporal de qualsevol objecte o mitjà d'agressió que es portin amb llicència, permís o autorització».

Sempre amb el propòsit de «prevenir la comissió de qualsevol delicte» o hi hagi algun tipus de risc per a la seguretat de la gent o béns. La Guàrdia Civil recorda que les sancions per portar aquest tipus d'armes es poden arribar a castigar amb fins a 30.000 euros. En el cas d'aquesta navalla, el seu aspecte porta a engany.

Sembla a primera vista una targeta de crèdit, però té la capacitat de convertir-se en una arma blanca en tres moviments. El resultat és una navalla d'acer inoxidable amb una fulla de cinc centímetres. Prou per provocar qualsevol incident.

Puc portar una navalla amb mi?

En vista de tot això, més d'un us preguntareu si podeu portar a sobre una navalla. Molta gent la utilitza sobretot per anar a la muntanya, a la caça o simplement per actuar davant de certes urgències. Els podrien multar per portar un estri d'aquestes característiques?

En realitat no ho haurien de fer. Si tens una navalla que compleix la normativa no hi hauria motius per acabar multat. L'únic que t'has de preocupar és que compleixi amb la normativa vigent per no ser proposat per a sanció.

Guàrdia civil
La policia no ha de multar-te per portar una navalla a sobre | CatalunyaDiari

D'aquesta manera no et posaran impediments si en algun moment et donen l'alt i t'ho troben. És possible que et preguntin per l'ús que se li donarà. Respons amb naturalitat perquè la utilitzaràs i en principi no hi haurà inconvenient.

En la mesura que sigui possible cal actuar amb cert sentit. Si ets dels que li agrada portar la navalla per si passa alguna urgència, sí que hauries d'evitar-la en certs moments. Sobretot si acudiràs a una comissaria, jutjat o aeroport, ja que podries crear-te un problema seriós.