La Guàrdia Civil detecta 1 milió d'euros en aportacions no declarades a Hisenda d'entitats independentistes

El cos ha detectat un milió d'euros en aportacions no declarades a Hisenda

Un informe de la Guàrdia Civil sobre els 10,7 milions d’euros que van rebre en concepte de donacions declarades a Hisenda les fundacions independentistes Catdem, Fòrum Barcelona, Nous Catalans i Òmnium entre els anys 2008 i 2014, ha detectat prop d’un milió d’euros en aportacions mitjançant moviments bancaris de les quals l’Agència Tributària no té constància.

L’informe, datat el 16 de desembre, obra en la causa que ja segueix el Jutjat Central d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional sobre el finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya a partir de presumptes adjudicacions d’obra pública que després es van blanquejar amb mecanismes diversos del cas del ‘3%’.

Catdem va rebre més de 7 milions

En l’informe s’exposa que durant els sis anys sota anàlisi, Catdem va declarar i va rebre com a donacions més de 7,2 milions d’euros, mentre Fòrum Barcelona en va percebre 3,2 milionsÒmnium 168 mil euros, mentre que Nous Catalans no havia rebut ni declarat cap donació en aquest període.

La Guàrdia Civil considera que «pot dir-se que les fundacions han rebut en el període d’objecte d'estudi 974.500 euros, els quals podrien ser considerats com a donacions i sobre els que no s'hauria realitzat l'oportuna declaració a l'Agència Tributària». Després d'analitzar tots i cadascun dels donants de les esmentades fundacions, l’informe destaca que la majoria, tant en número com en volum, tenen el seu origen en persones jurídiques i, principalment, en aquelles relacionades amb el sector de l'obra pública i la construcció.

«Les donacions rebudes per Catdem i per la fundació privada Fòrum Barcelona suposen un gran recurs de finançament», s’expressa. «A més, les coincidències observades en el que a aquestes donacions es refereix denoten la presència d'estrets vincles entre totes dues fundacions i els seus donants, així com l'existència de factors externs que originen aquestes donacions i que van més enllà de factors merament ideològics», apunta l'informe.

La gran majoria, empreses i constructores

Destaca el fet que un 56% dels donants d'una d'aquestes dues fundacions realitzen també aportacions a l'altra i en molts casos, les quanties són «exactament idèntiques i es produeixen en el mateix moment temporal». I a més, coincideixen també en evolució: En tots dos casos, «sofreixen una notable disminució en els anys 2013 i 2014».

Després del detall de tots i cadascun dels donants, entre els quals figuren empreses de sectors diversos com la construcció, la farmàcia i coneguts noms de la burgesia catalana, la Guàrdia Civil agrupa els més importants per quantia i destaca que Copisa Constructora Pirinenca va donar i va declarar a les fundacions independentistes 1.015.000 euros entre 2008 i 2014 amb aportacions cada any a excepció de 2010.

Li segueix en import Cirsa, l'empresa del sector del joc, amb donacions declarades en 700.000 euros en aquest període; Sorea Societat Regional d'Abastimient amb 350.000 euros; Aquambiente Serv. Sector de l'Aigua S. a. que va lliurar 325.000 i Comsa Emte que va donar 295.000 euros en el mateix període analitzat, segons l'informe. Consten així mateix donacions de 205.000 a compte d'Electromecànica Soler i altres 125.000 euros de Grup Soler.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari