«Que no te la colin!». La Guàrdia Civil ha alertat sobre l'augment sobtat d'una estafa d'aparença «invisible»: una moneda que sembla de 2 euros, però que en realitat és una lliura egípcia. Això sí, el seu valor és ridícul: equival a 5 cèntims d'euro.
La benemèrita ha avisat les xarxes socials. Sembla que aquesta moneda circula cada cop més a Espanya i la fan passar per una moneda de 2 euros. Que quedi clar que la seva semblança és evident.
«Quan la vegis, no pensis que tens una moneda del tresor del faraó Ramsès II entre les mans», diu la Guàrdia Civil. «Compte! És una lliura egípcia. Pots confondre-la amb una moneda de 2 €, però realment val 0,055 €», afegeixen a Twitter.
L'estafa de 'El Juego del Calamar' o la de la cervesa
Si les xarxes socials han beneficiat els cossos de l'ordre en algun sentit és en la capacitat d'alertar sobre fraus o estafes. Amb només un tweet o missatge a Facebook o Instagram, el problema es pot arribar a erradicar.
Però la veritat és que aquestes estafes acostumen a ser molt enginyoses i busquen sempre el més enllà. Un exemple seria el cas de l'estafa vinculada amb la sèrie de Netflix 'El Juego del Calamar' o l'estafa de la cervesa.
Els estafadors busquen estímuls constants que cridin l'atenció per poder captar la víctima. L'estafa de 'El Juego del Calamar', per exemple, consistia en una targeta que et podies trobar al carrer i que contenia un codi QR. L'enllaç et conduïa a una pàgina fraudulenta que podia arribar a robar les teves dades personals.
Després hi havia l'estafa de la cervesa. La Policia Nacional alertava d'una pràctica de 'pishing', en què s'utilitzava la popular marca de cervesa Heineken.
En aquest cas, a través de WhatsApp arribava un missatge amb una invitació per entrar a un lloc web fals.
L'enllaç conduïa a una pàgina web fraudulenta que suplanta la imatge corporativa de Heineken. A sota del tot, apareixia el missatge ganxo incitant els usuaris per picar a l'estafa.
Auge de l'estafa virtual
El cas de la moneda és un 'rara avis'. Actualment, moltes de les estafes sobre les quals alerta la Guàrdia Civil o la Policia Nacional són virtuals.
Amb l'objectiu de suplantar bancs, supermercats o marques, els estafadors acostumen a utilitzar Whatsapp o SMS per enganyar les víctimes.
De fet, entitats bancàries com BBVA o CaixaBank alerten constantment aquestes pràctiques. Amb només un click en un enllaç, podem arribar a perdre quantitats ingents de diners.
Per això, mai no està de més recordar-ho: cal vigilar quan es navega per internet i evitar entrar en espais sospitosos o desconeguts.
- Et pot interessar: Espanya es prepara: Faltaran joguines, alcohol i altres productes per Nadal