La 'gran apagada' es preveu pel 2025

El CSIC avisa de la 'gran apagada' que pot arribar a Espanya: «Perill real, prepareu-vos»

Àustria va alertar tot Europa assenyalant l'any 2025: serà llavors quan podria arribar l'anomenada 'gran apagada' que des del CSIC consideren inevitable

És possible una gran apagada? La resposta és tan increïble com real: sí. No cal anar gaire lluny per imaginar-ho, ja que el 8 de gener Europa es va quedar a punt d'una gran apagada. Per més inri, fa només uns dies Àustria va encendre totes les alarmes alertant del «perill real» de patir un tall de subministrament massiu el 2025.

D'aquí a quatre anys, el paradigma pot fer un tomb de 180 graus. La ministra de Defensa del govern austríac, Klaudia Tanner va ser rotunda i va assegurar que «la qüestió no és si hi haurà una gran apagada, sinó quan».

La incògnita de sempre: I Espanya què?

Qui no recorda aquella mítica frase quan s'acostava la crisi econòmica el 2008. «Espanya pateix una lleu desacceleració econòmica», va dir José Luís Rodíguez Zapatero quan tot Europa ja veia les orelles al llop. El resultat d'allò va ser que la crisi també va arribar a Espanya.

Imatge d'una bombeta encesa penjant del sostre
La 'gran apagada' es preveu pel 2015 | Pixabay

Per això mateix, són molts els que ara miren amb escepticisme les prediccions de futur que surten des de la Moncloa. De fet, sense anar més lluny, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va voler fer una crida a la calma després del missatge d'Àustria. La responsable va explicar que «el nostre sistema energètic és molt potent i actua com una illa», i descartava «amb rotunditat» que Espanya pogués patir una apagada d'aquestes característiques.

Vadallares, del CSIC: «Sí, hi haurà errors»

Premonitori o no, des del CISC s'alerta que s'haurà d'estar preparat pel que pugui passar. L'expert Fernando Vadallares va explicar a Antena 3 que l'apagada arribarà tard o d'hora, tot assegurant que «és inevitable». «Potser no és ni tan gran ni tan global, però un sistema tan complex i amb una demanda tan intensa d'energia... tard o d'hora hi haurà errors», va admetre Vadallares.

Després d'aquest advertiment, Vadallares va llançar una frase lapidària: «És millor estar preparats», perquè l'última vegada que a Espanya es va alertar d'una cosa així, els supermercats van esgotar existències de paper de WC.

Una persona fa números amb una calculadora
L'increment de la factura de llum no és res més que un altre indicatiu del complicat moment que viu el món | GTRES

Alemanya i Àustria s'estan preparant

Pas a pas, països com Alemanya i Àustria es van preparant. Si bé és cert que el discurs més tremendista és l'austríac, també ho és que Alemanya va preparant la població per al cop. De fet, tots dos països ja estan en campanya de conscienciació. «Els vídeos que han publicat aquests mesos de com viure sense electricitat uns dies són una manera pràctica d'enfrontar-se a una crua realitat», va comentar Vadallares.

Teories i grans decisions a part, sí que s'haurà d'anar amb compte. No seria la primera vegada que hi ha apagades d'aquestes característiques. Sense anar més lluny, el 2012 l'Índia va patir una apagada que va deixar sense llum 700 milions de persones durant dos dies.

L'Índia ja va patir una apagada elèctrica
L'Índia ja va patir una apagada elèctrica | GTRES

Així mateix, l'any 2003, Itàlia va patir una apagada per la caiguda d'uns arbres sobre una línia d'alta tensió que va deixar sense llum gairebé tota la població. L'apagada va durar entre tres i divuit hores, canviant en funció de la zona. Espanya, per sort, segueix fora d'aquest rànquing de catàstrofes energètiques. Esperem, doncs, que segueixi així.