El final de l'ús de la mascareta al carrer penja d'un fil

Sanitat parla sobre el final de la mascareta a Espanya després dels repunts a Europa

Carolina Darias, ministra de Sanitat, afirma que el coronavirus «està acorralat»

Espanya està en una «situació estable» en relació amb el Covid-19 davant la pujada de casos a l'Est d'Europa. Així ho ha assenyalat aquest dijous en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Sanitat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha insistit que Espanya es troba en «condicions òptimes, almenys per tenir el virus acorralat»

En les darreres dues setmanes hi ha hagut un ascens de la incidència acumulada que, d'entrada, no preocupa les autoritats sanitàries. Darias, en aquest sentit, ha remarcat que la velocitat és «mínima, per no dir gairebé imperceptible». El mateix dijous, la incidència acumulada a catorze dies a l'Estat espanyol ha sobrepassat els 50 casos per 100.000 habitants, i s'ha situat als 51,6.

Sense canvis en l'ús de la mascareta a Espanya
Sense canvis en l'ús de la mascareta a Espanya | GTRES

Tot i això, Espanya no està en situació de risc mitjà donat el fet que aquesta pujada dels contagis no està acompanyada d'un augment d'hospitalitzacions i ingressos a les UCI, que són de l'1,52% i el 4,37% dels contagiats respectivament. En una línia semblant, els casos positius detectats en els tests que es realitzen estan per sota del 3 per cent. Per tot plegat, Carolina Darias ha sostingut que l'ascens és «molt lleu» i estabilitzat, i deixa Espanya «en una situació certament diferenciada de l'entorn europeu».

La preocupant evolució de la pandèmia a Europa

A l'Est d'Europa, l'evolució de la pandèmia continua sent molt preocupant, ja que molts països han tingut rècords de contagis i morts. Per exemple, a Grècia, Bulgària i Hongria, on el sistema sanitari és a prop de col·lapsar. Pel que fa a aquesta situació, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha tornat a avisar fa unes quantes hores sobre la situació de la pandèmia a Europa, que fins fa poc temps era l'únic continent on creixien els contagis.

Sense canvis en l'ús de la mascareta

Mentrestant, el Govern no preveu canvis nous sobre l'ús de la mascareta. Aquest dijous mateix, Catalunya es va unir a la Comunitat de Madrid en la voluntat que no sigui obligatori el seu ús als esbarjos de les escoles. De fet, el comitè assessor de la Generalitat sobre la Covid-19 va deixar clar que es pot treure als patis.

Dues nenes amb motxilla escolar
La mascareta seguirà sent obligatòria als patis dels col·legis espanyols | GTRES

Tot i això, el Govern ha aclarit que qualsevol modificació sobre l'ús de la màscara és competència del Govern d'Espanya. L'executiu espanyol, en aquest sentit, afirma que actuarà de manera coordinada amb les comunitats i que no hi haurà canvis a curt termini. De fet, en acabat de la reunió interterritorial, diverses fonts del Ministeri de Sanitat han recalcat que cal «anar de la mà» amb la resta de comunitats, seguint «el que diu la llei», per la qual cosa als patis de les escoles és obligatòria posar-se-la.

L'objectiu de Sanitat és continuar vacunant

Per a aquestes properes dates, Darias ha marcat el missatge que cal prestar una «especial atenció a la situació». Encara que hi hagi vacunades 37,3 milions de persones, cal continuar insistint en la importància que es vacunin aquelles que encara no ho han fet. «Tenim clar que hem de seguir vacunant i amb la cultura de la cura. Sabem que la pandèmia ha tingut molt recorregut en any i mig i cal intentar mantenir-la a ratlla i amb una cobertura vacunal més gran», ha conclòs Darias.

Carolina Darias, ministra de Sanitat, en una roda de premsa
Carolina Darias incideix en la importància de continuar vacunant a Espanya | EuropaPress