Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Blíster de pastilles en càpsules vermelles i blanques

La pastilla contra la covid, més a prop que mai: «Abans d'acabar l'any»

Un expert ha assegurat que, si tot va bé, podria arribar abans d'acabar aquest 2021

Els pitjors moments de la pandèmia de la Covid-19 sembla que ja han passat. Des que va arribar a Espanya, s'han comptat fins a cinc onades i, cadascuna d'elles, han estat més o menys greus. Tanmateix, tot això sembla quedar força lluny.

Des que es va acabar l'estiu i amb la gran majoria de la població espanyola immunitzada amb les vacunes, la situació ha anat en la bona direcció. De fet, gran part del país es troba ja molt a prop de la normalitat.

Cada cop s'han aixecat més restriccions i, pràcticament, l'única que queda és l'obligatorietat d'utilitzar les mascaretes en recintes tancats o amb molta aglomeració de gent. 

Algunes comunitats encara mantenen algunes restriccions, però ja en versions més suaus. Per exemple, se segueixen restringint horaris al sector de l'oci. De la mateixa manera que es fa amb els aforaments en grans esdeveniments o en l'àmbit de la restauració, que també es limiten.

Així doncs, sembla que la covid ha donat, per fi, una treva. Tot i això, no vol dir, ni de bon tros, que hagi acabat i marxat de les nostres vides. Espanya segueix detectant centenars de contagis nous diàriament  i encara hi ha persones patint per la malaltia.

D'altra banda, la majoria de casos detectats ara són amb símptomes lleus o no massa greus. En gran part, gràcies a la vacunació de la població. Però encara hi ha persones que passen la malaltia amb símptomes greus, sigui vacunats o no.

I sembla que a això se li podria posar ben aviat remei. Des de fa temps que es parla que d'aquí a poc temps pot arribar el primer medicament contra la covid no preventiu.

És a dir, un medicament que ha de servir per atacar la malaltia una vegada que el virus ja hagi infectat el nostre organisme. A principis d'aquest mes s'anunciava que la píndola experimental contra la covid funcionava. I ara, sembla que està molt a prop.

En una entrevista a Rac1, el director de l'Institut de Salut Global de l'Hospital Mount Sinai de Nova York, Adolfo García-Sastre, ha assegurat que aquest nou fàrmac podria arribar a la població abans d'acabar l'any.

«Si tenim sort, abans de finals d'any hi haurà una pastilla que, en cas de tenir símptomes, evita que tinguis la malaltia de forma severa. Això farà que disminueixi encara més la quantitat de persones que tenen el virus», ha assegurat l'expert.

No serà l'únic que pugui arribar a la població

Adolfo García-Sastre ha volgut deixar clar que es tractarà d'un gran punt d'inflexió. Fins al moment no existia cap medicament que permetés tractar els símptomes de la malaltia en persones ja contagiades

Sembla que aquest podria no ser l'únic fàrmac que es desenvolupi amb aquesta finalitat. De moment es parla únicament d'un, perquè és l'únic que ha aconseguit passar totes les proves amb resultats positius. Aquest seria el que arribaria abans a la població.

Malgrat això, hi ha altres que també podrien fer-ho en els pròxims mesos o anys. I és que s'estan desenvolupant altres fàrmacs. Ara mateix es troben en fase de proves, però pròximament podrien donar-se també com a vàlids.

Així doncs, el temut coronavirus passarà a ser, cada vegada més, un altre virus comú que atacarà cada any en unes temporades més que en altres, de manera que es podrà lluitar contra ell. De fet, la tendència comença a ser aquesta.

Gràcies a les vacunes i a la immunitat de ramat, cada vegada hi ha menys casos i menys greus, un fet molt positiu.