Imatge de l'explosió d'un volcà

Hores crítiques a La Palma: Un terratrèmol sacseja l'illa

L'illa de La Palma ha registrat un sisme de 4,6 graus | És el més potent des de l'origen de l'erupció

La situació a La Palma continua sent molt crítica. L'avançament del volcà no cessa i, per més inri, no dona indicis d'aturar-se. És més, la passada matinada l'illa ha registrat un total de 37 sismes associats a l'erupció del volcà, dos dels quals han estat superiors a 4.

Fins i tot, un d'ells ha arribat als 4,6 graus de magnitud. D'aquesta manera s'ha convertit en el terratrèmol més gran que ha patit l'illa fins a la data, des de l'erupció del volcà.

Segons explicaven els veïns, el soroll va ser estremidor, ja que es van notar diversos tremolors just després d'un gran esclat. La profunditat d'aquest terratrèmol, el de 4,6 graus, va ser de 37 quilòmetres i just després va arribar un altre sisme de 4,5.

Segons ha informat l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), es va sentir pràcticament a tots els municipis de l'illa canària de La Palma.

La colada principal, desbordada

Els sismes, a més de les tremolors, també han provocat danys col·laterals. La colada principal ha patit un desbordament a causa dels terratrèmols i ara cal esperar i veure quines conseqüències provoca. 

Així mateix, la colada baixava durant el passat divendres, 15 d'octubre, amb molta fluïdesa. A més, estava emetent gasos i piroclasts.

Així mateix, cal destacar que el volcà ha entrat en una fase encara més efusiva. Gairebé es compleix un mes des de l'erupció —va esclatar el 19 de setembre a les 15.15 hores—, aquest ha entrat en una fase en què emet més lava i menys cendra.

En aquesta mateixa línia, els experts expliquen que aquest pot tenir «desbordaments puntuals de magma al centre emissor». En tot cas, aquests desbordaments, seran «de curt recorregut».

7.000 veïns desallotjats

Les xifres a l'illa de La Palma són molt dramàtiques i parlen per si soles. Més de 7.000 veïns ja han estat desallotjades des de l'esclat del volcà a mitjans de setembre. Una situació tan crítica que fins a 1.817 edificacions han estat derruïdes pel riu de lava.

La cosa, però, no acaba aquí. Segons les autoritats de l'illa, 92 habitatges més estan ara mateix en risc d'ensorrament. A més, les colades també han sepultat gairebé 60 quilòmetres de carreteres (en concret, un total de 56,4 quilòmetres).

El magma és un altre dels fronts que preocupa a les autoritats. La passada matinada, la de divendres 15 d'octubre, va aconseguir velocitats de fins a 250 metres per hora. Un fet que provoca més ràpidament la destrucció de les propietats. A causa de l'erupció del volcà de La Palma ja s'han vist afectades un total de 732 hectàrees. 52 més que en les últimes hores.