Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil troba 38.000 euros al despatx d'un regidor d'ERC en l'operació pel desviament de fons públics

Es tracta d'Enric Mir, regidor d'Urbanisme de Cabrera de Mar, municipi en què s'investiga una requalificació de terrenys vinculada a l'exconseller Xavier Vendrell

La Guàrdia Civil va trobar 38.000 euros en sobres en el registre del despatx d'Enric Mir, regidor d'Urbanisme per ERC a Cabrera de Mar (Barcelona), el municipi en el qual s'investiga una requalificació de terrenys vinculada a l'exconseller —també d'Esquerra— Xavier Vendrell, segons han avançat diversos mitjans i han confirmat a Europa Press fonts de la investigació.

El jutge de Barcelona que investiga el suposat desviament de fons públics al voltant de l'independentisme català, Joaquín Aguirre, relaciona Vendrell amb la requalificació urbanística dels terrenys del complex Vila Bugatti a Cabrera de Mar. L'alcalde d'aquest municipi, Jordi Mir, també va ser detingut en el marc de l'Operació Voloh. Segons el jutge, l'Ajuntament va aprovar una modificació puntual del Pla d'Ordenament Urbà Municipal (POUM) de Cabrera que va permetre revalorar les finques de Vila Bugatti, passant el seu valor de 5 a 10 milions d'euros, incorrent en el que qualifica de «flagrant irregularitat».

Els nou detinguts en l'operació de l'Institut Armat que van passar aquest divendres a disposició judicial van quedar en llibertat. Entre ells figuren Enric Mir i Xavier Vendrell, al qual el jutge vincula amb la direcció de Tsunami Democràtic, la plataforma que va promoure desordres públics com a resposta a la condemna dels polítics independentistes que van convocar el referèndum de l'1-O.

Requalificació de terrenys a Cabrera

Dimecres passat la Guàrdia Civil va informar que durant la recerca Voloh els agents van descobrir la «suposada prevaricació en la requalificació de terrenys rústics per a la construcció d'un centre de negocis, un restaurant i una escola concertada en la localitat Cabrera de Mar, a la zona denominada Complex Villabugatti». «A més de la requalificació», continua el relat de l'Institut Armat, «es van constatar adjudicacions d'obra per procediments no reglats i irregularitats per part del Departament d'Educació de la Generalitat».

En les seves actuacions de registre, el titular del Jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona també assegura que tant l'exconseller d'ERC, Xavier Vendrell, com un altre dels detinguts, l'exdirigent de CDC i president d'Aigües de Catalunya, David Madí, suposadament van intentar treure «rèdit econòmic» de la crisi del coronavirus amb diverses actuacions amb l'administració.