Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V

Ho confirma un científic espanyol: una vacuna per a nens funciona contra la Covid

Segons ha descobert l'investigador Pedro A. Reche, del departament d'Immunologia de Facultat de Medicina, existeix una vacuna que podria ser efectiva contra el coronavirus

Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V
La vacuna podria donar immunitat als petits contra la Covid  | FIDR

Des de l'esclat de la crisi del coronavirus el personal sanitari i els científics es van adonar de l'estranya selectivitat del virus. Mentre que algunes persones cursen la malaltia de manera lleu i fins i tot asimptomàtica, hi ha unes altres que sofreixen greus quadres mèdics que requereixen hospitalització i en molts casos ingressos en UCI.

Per què el coronavirus afecta de forma tan diferent a cadascú?

Fins al moment no s'ha trobat un patró exacte que expliqui l'origen d'aquestes diferències. S'ha parlat de moltes causes com pot ser l'existència de patologies prèvies, molt freqüents en les persones majors. De fet, els ancians es van convertir en el col·lectiu més vulnerable i afectat per la pandèmia, concentrant els majors de 70 anys el 86,3% dels morts des de l'inici de la crisi.

No obstant això, també hi ha hagut molts casos de persones majors que cursen la malaltia de forma molt lleu i persones més joves sense patologies prèvies que pateixen complicacions. Davant aquest panorama, els investigadors han intentat llançar una mica de llum sobre aquest misteri i han tingut en compte múltiples factors que podrien influir en la virulència del virus, com pot ser el factor genètic i immunològic. Fins i tot s'ha determinat que el tipus de sang també podria influir.

Investigadors de la Universitat d'Aarhus i l'Hospital Universitari d'Aarhus a Dinamarca han arribat a una conclusió que explica per què algunes persones són asimptomàtiques: el virus SARS-*CoV-2 és capaç d'ocultar el seu genoma perquè no sigui reconegut.

El coronavirus i els nens: el gran misteri de la pandèmia

Però un dels grans misteris des de l'inici de la crisi ha estat la forma que té el coronavirus d'afectar els nens. Els més petits s'han convertit en el col·lectiu més resistent al virus. Malgrat això, si s'ha demostrat la capacitat contagiadora dels menors, que podrien fins i tot tenir una càrrega viral major.

No obstant això, s'han detectat molts casos de menors que no s'han contagiat malgrat viure en una llar repleta de contagiats, mentre que uns altres que sí que han estat diagnosticats han cursat la malaltia de forma molt lleu o asimptomàtica. Encara és aviat per a determinar a què es deu aquesta reacció dels més petits, però la recerca realitzada per un científic de la Universitat Complutense de Madrid podria haver trobat la resposta en el sistema immunològic.

Segons ha descobert l'investigador Pedro A. Reche, del departament d'Immunologia de Facultat de Medicina, existeix una vacuna que podria ser efectiva contra el coronavirus i donar immunitat als petits.

La vacuna que podria donar immunitat als petits 

L'investigador de la Universitat Complutense de Madrid ha posat de manifest que la injecció pediàtrica del tètanus, diftèria i tos ferina provoca una immunitat creuada que activa respostes protectores intervingudes per limfòcits T CD8 i CD4 i per limfòcits B, en individus vacunats.

D'aquesta manera, la immunitat creuada generada davant aquesta vacuna seria la responsable que la Covid-19 afectés de manera diferent a nens i adults. Segons recull el treball del científic publicat en la revista 'Frontiers in Immunology', els petits ja estarien protegits contra del virus després d'injectar-se aquesta vacuna aplicada durant el primer any de vida i reforçada posteriorment.

Entre els quatre i els sis anys els nens reben un reforç d'aquesta vacuna, mentre que també reben una dosi amb menys càrrega dels nou als catorze anys. Aquesta immunitat que tenen els nens gràcies a la vacuna del tètanus, diftèria i tos ferina va desapareixent amb el temps, per la qual cosa aquesta seria la raó per la qual no protegiria del coronavirus als adults i molt menys a les persones de la tercera edat.