Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Façana de l'Ajuntament de Barcelona a la Plaça Sant Jaume

Un policia de Barcelona denuncia que li van prohibir la mascareta i va acabar amb Covid

L'agent va estar malalt 49 dies i les PCR seguien donant positiu tres mesos després de la primera prova

Façana de l'Ajuntament de Barcelona a la Plaça Sant Jaume
Un policia de Barcelona denuncia que li van prohibir la mascareta i va acabar amb Covid | iStockPhoto (castenoid)

Un guàrdia urbà de Barcelona que va contraure la Covid-19 ha fet arribar el seu cas al sindical Central Sindicat Independent i de Funcionaris (CSIF), des d'on han denunciat càrrecs policials i polítics de l'Ajuntament de la ciutat per com es va produir aquest contagi.

Segons han informat des de 'Tot Barcelona', l'agent ha viscut la pandèmia amb molta precaució perquè tant la seva mare com la seva parella són persones de risc. A més, el fet de treballar de cara al públic —controla l'accés a l'edifici de l'Ajuntament a la plaça Sant Jaume— el converteix en una persona amb més risc de contagiar-se. 

Segons ha informat a través d'una carta que ha fet arribar al CSIF, l'agent explica que el 15 de març, ja en ple estat d'alarma, va començar a posar-se la mascareta a la feina per evitar els contagis de Covid-19. Malgrat les seves precaucions, uns dies després, el 19 de març, es va convocar una reunió per informar els agents que estava prohibit portar la mascareta en horari laboral perquè «podria generar alarma social». 

En la carta que ha publicat, l'agent explica que l'ordre la va donar el cap del cos policial, Pedro Velázquez, qui havia parlat amb el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, que el dia anterior havia vist l'agent amb la mascareta

Alts càrrecs policials i polítics van prohibir l'ús de mascareta

Segons explica, la seva situació personal i la convivència amb dues persones de risc no va ser suficient perquè li permetessin dur la mascareta, així que es va veure obligat a treballar de cara al públic sense la protecció facial. Deu dies després, el 30 de març, va començar a tenir símptomes de Covid-19 i li van fer la prova PCR, que va donar positiu. 

L'afectat explica al seu escrit que la seva funció com a treballador i agent de la Guàrdia Urbana és «atendre i relacionar-me amb els ciutadans i amb la resta de treballadors públics que treballen a l'ajuntament. El meu lloc és de vigilància i control d'accés a l'edifici Municipal de la plaça Sant Jaume i prestar servei a la porta, atenent un nombre important de ciutadans que ens requereixen per a ser informats de qüestions diverses. Durant la meva jornada laboral de 8 hores la relació amb persones és molt intensa. No existien mesures de seguretat per guardar les distàncies que tots els organismes sanitaris, l'OMS, estatals i autonòmics, recomanaven. Tampoc disposàvem d'EPIs per protegir-nos de la Covid-19 (...) van arribar després d'haver-me contagiat a la feina».

El 16 de juny, gairebé tres mesos després, l'agent va publicar la carta a l'espera de nous resultats de les proves PCR, que fins aquell moment sempre havien donat positiu. L'agent afectat considera que «la seva situació es podria haver evitat si s'haguessin implementat polítiques de seguretat, prevenció i salut». L'agent denúncia que durant 49 dies va estar malalt i no va poder cuidar de la seva mare ni permetre la tornada de la seva dona, de viatge al Marroc des del març, per por al contagi a casa seva.

Un cop va rebre l'alta, les diverses proves PCR i tests serològics que es va realitzar van seguir donant positiu, allargant la seva situació en el temps. El 16 de juny, l'agent seguia de baixa laboral, amb ansietat i por al fet que no pogués veure la seva família i no poder recuperar la seva vida. 

El Sindicat, que ja havia presentat una denúncia prèvia que va acabar sent arxivada pel jutge, va analitzar la carta i va presentar una nova denúncia que encara està pendent de la decisió judicial o del fiscal. 

L'escrit, doncs, acusa directament alts càrrecs del consistori per no facilitar la protecció dels funcionaris. De fet, per la prohibició que va arribar del cap del cos policial, no només no van facilitar la tasca sinó que la van obstaculitzar impedint que els agents, per voluntat pròpia, es protegissin. La denúncia del CSIF acusa fins i tot Ada Colau, l'alcaldessa de la ciutat, i el seu tinent d'alcalde de seguretat, Albert Batlle.