Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un estanc a Madrid, amb el cartell 'tabac'

Quant ha de vendre un estanc per no estar perdent diners el 2024?

Aquests negocis han viscut de primera mà les restriccions imposades al tabac, però continuen sent rendibles

Els temps canvien, i els costums de generacions anteriors tendeixen a evolucionar o, fins i tot, a desaparèixer. Els governs, a més, poden jugar un paper fonamental en aquest aspecte aplicant restriccions i endurint les normatives. I el tabac n'és un clar exemple.

Les prohibicions de fumar en espais tancats, la pujada d'impostos i una conscienciació més gran dels perills del tabac han reduït el seu consum de forma substancial. Això és una bona notícia per a molta gent, però hi ha establiments com els estancs que s'han pogut veure perjudicats. Aquests locals, igual que els quioscos, han anat incorporant productes nous perquè el negoci sigui rendible.

Marge de benefici dels estancs

Els estancs treuen un percentatge de benefici diferent en funció del producte. Segons la pàgina 'Traspaso de estancos', els paquets de cigars deixen un marge del 8,5%. Els cigarrets i la picada per embolicar tabac també ofereixen un marge del 9%, i en segells i timbres és del 4%.

MARGE DE BENEFICI PRODUCTES ESTANC

PRODUCTEPERCENTATGE
Paquets8,5%
Cigarretes i picada per embolicar9%
Segells i timbres4%

 

Els guanys d'un estanc poden variar segons les vendes, la retenció de clients i la ubicació del local. El Huffington Post assegura que un estanc pot guanyar entre 2.000 i 4.000 euros nets al mes. En termes bruts, la xifra pot oscil·lar entre 5.000 i 10.000 euros mensuals.

'Traspaso de estancos' és una mica més optimista, i assegura rotundament que el negoci és rendible. Els beneficis, pel que apunten, són de 5.000-6.000 euros mensuals. És a dir, entre 60.000 i 72.000 euros cada any.

Així mateix, cal diferenciar entre costos fixos (lloguer, llum o manteniment) i variables. Els fixos poden variar en funció de la mida de l'estanc o la localització. A més, els locals amb més facturació poden augmentar els costos variables (més productes), que poden arribar fins als 9.000 euros.

Imatge de fons de diversos cigars començats però apagats i una altra d'una mà amb diversos bitllets d'euros
Segons el tipus de tabac que vengui podrà guanyar més o menys diners | PixaBay, Getty Images

La rendibilitat depèn de molts motius

Per tant, la rendibilitat d'un estanc inclou factors com ara la ubicació, el catàleg de productes, la mida de l'establiment o el nivell de vendes. Un negoci situat a la zona cèntrica d'una gran ciutat atraurà molta més clientela que en un poble petit. Però un local que factura més diners també té inconvenients, ja que les despeses són més elevades.

En tot cas, és important que els estancs sàpiguen renovar-se i adaptar-se als nous hàbits de consum. Més enllà de segells, els vapers i els narguils estan de moda, i oferir aquests productes pot augmentar els marges de benefici. A partir d'aquí cal estudiar si la relació entre costos i despeses és beneficiosa o no.