Amb l'objectiu de lluitar contra els impagaments i els deutes, el Ministeri d'Hisenda ha anunciat una nova mesura. I és que, a partir d'ara, l'Agència Tributària tindrà més facilitats per fer embargaments a empreses, pimes i autònoms. Aquesta iniciativa permetrà retenir els pagaments rebuts a través de datàfons o terminals en punt de venda (TPV).
La resolució, publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), comporta una sèrie d'innovacions que busquen agilitzar i accelerar el procés. L'Agència Tributària podrà emetre ordres digitals d'embargament als bancs amb un horari concret: cada nit entre les 00:01 h i les 3:00 h. Les entitats financeres hauran de retenir els diners abans de les 9.00 hores de l'endemà i dipositar-los al Tresor en un termini màxim de 3 dies.
Posant un exemple pràctic, diguem que un home té un negoci. El banc rep un avís digital de l'Agència Tributària a les 2:00 h perquè retingui els pagaments rebuts per aquesta persona mitjançant datàfon. Té fins a les 9:00 h per dur a terme l'acció i, posteriorment, ingressar els diners a Tresor.
Condicions per executar l'embargament
L'embargament afectarà els deutes en fase d'execució i que superin els 3 euros. Hisenda utilitza aquest mètode des del 2016 per embargar fons en comptes d'estalvi a termini fix. Ara ho estén als pagaments per TPV i podrà retenir transaccions efectuades amb targeta de crèdit, dèbit, prepagament o moneder virtual.
Aquesta mesura se sustenta, sobretot, en un canvi de paradigma a la societat on els pagaments electrònics han adquirit un enorme protagonisme. Els diners en efectiu no es fan servir tant, i Hisenda entén que la majoria d'ingressos provenen d'aquests datàfons. Aquesta nova modalitat, ja establerta però encara amb marge de creixement, obliga a modernitzar les tècniques de control i les mesures per sancionar els contribuents.
El contracte entre el banc i el deutor hi juga un paper rellevant. L'entitat ha d'informar l'Agència Tributària si el particular o l'empresa cancel·len el vincle, o si es produeixen situacions adverses com ara bloquejos judicials o concursos de creditors.
Hisenda redefineix les seves estratègies
Aquesta mesura reflecteix la necessitat d'adaptar els processos als nous hàbits de consum. Com tot, té coses bones i altres de més negatives, ja que si ets un professional amb deutes, patiràs retencions d'una manera més ràpida. En tot cas, Hisenda vol ampliar els embargaments i castigar els contribuents que no han complert les seves obligacions fiscals.