Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de molts bitllets d'euros, amb una altra de diverses monedes amuntegades i en primer pla una dona amb gest de sorpresa

Si una persona mor, a qui li toca quedar-se amb els diners del compte bancari?

Hi ha diversos mites sobre això, per això conèixer la informació de primera mà és vital per tenir-ho tot controlat

Quan un familiar mor molts són els dubtes que comencen a passar per la ment dels hereus. Un dels que més es repeteix és què passa amb els diners que té el mort al compte bancari.

Hi ha diversos mites relacionats amb això, com que el banc es pot quedar amb els diners si ningú els reclama. Però el millor és conèixer la informació de primera mà per tenir-ho tot sota control.

Qui és el que es queda amb els diners del compte d'un mort

De manera general, si algú mor, els seus familiars són els que han de comunicar el que ha passat a l'entitat bancària. Com afirmen els experts, el banc no compta amb cap sistema per assabentar-se de la mort dels clients.

En aquest punt, els familiars han de demostrar davant de l'entitat que són els hereus i que, per tant, tenen dret a aquest patrimoni. Per fer-ho, cal que aporteu aquests documents:

  • El certificat de defunció del Registre Civil.
  • El certificat d'Últimes Voluntats, que es demana al Registre Civil.
  • Una còpia del testament, en cas que n'hi hagués.

Després, si el difunt no ha deixat per escrit res més, els hereus només han d'acudir a l'entitat amb aquesta documentació en qualitat d'hereus legítims per poder accedir als diners del compte bancari.

Imatge de fons d'una persona amb papers i un ordinador i una altra amb bitllets dins d'un sobre i una emoticona d'una lupa
Els hereus legítims són els que es queden amb els diners en cas de mort | realisticdesing, Pressmaster

El banc es pot quedar amb els diners?

Un dels mites més estesos que existeixen és que, en el cas que els hereus no reclamin aquests diners, el banc s'hi quedarà. Tot i això, com recorden els experts, aquesta no és la realitat.

Així mateix, si passa el termini de 20 anys que tenen els hereus legítims per reclamar la quantitat que hi hagués al banc, tampoc no s'ho queda l'entitat. Al seu lloc, passa de forma obligatòria al Tresor Públic.

D'altra banda, cal destacar que les entitats compten amb sistemes informàtics programats per detectar assumptes com que no hi hagi moviments al compte, entre d'altres. Això pot donar alguna pista sobre una possible mort del client, encara que no ho poden assegurar al 100%.