Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una factura al costat de la maqueta d'una casa, unes claus i una lupa

Si tens un habitatge en propietat, recomanen taxar-lo fins a 3 ocasions

Coneix els casos més aconsellables per fer una taxació

Quan tenim un habitatge en propietat, moltes vegades ens preguntem quin n'és el valor real, una dada gens senzilla d'esbrinar. El preu final de l'immoble podria ser aquell pel qual un propietari pren la decisió de vendre aquest habitatge en qüestió.

Però, res més lluny de la realitat. I és que el preu de venda d'una casa està estretament relacionat amb diversos factors, com les necessitats dels venedors. És possible que ens interessi vendre casa nostra a un preu menor perquè executem l'operació abans d'hora. Per exemple, si ens corre molta pressa vendre-la.

En aquest cas, el preu de venda de l'habitatge no es correspondria amb el seu valor real i és millor posar-hi remei a aquesta situació. Per conèixer aquest valor hem de fer una taxació a través d'un pèrit.

La taxació d'un habitatge és fonamental en aquests 3 supòsits

Estem parlant d´un professional que executa una anàlisi amb tot luxe de detalls de les característiques de la casa que volem vendre. En una taxació es posa el focus a la ubicació, les prestacions de l'immoble, la seva superfície o les reformes que s'hagin emprès.

Pla frontal d'un saló de parets blanques i mobles clars, enfront d'una finestra per on entra llum natural
La taxació de l'habitatge ens en donarà el seu valor real | Getty Images

Alhora, aquest informe de peritatge és vital per saber el valor real de casa nostra quan demanarem una hipoteca. O fins i tot en cas de repartició d'herència o per a un cas de divorci.

Des del conegut portal immobiliari Fotocasa, exposen que «el més freqüent és que la taxació oficial d'un habitatge es faci durant el procés de compravenda». Cal assenyalar que no sempre un informe de taxació és obligatori, però sí que recomanen fer aquest tipus d'estudi i, almenys, tres vegades.

Realitzar una taxació a l'hora de negociar el preu de venda

Has de tenir en compte un moment clau a l'hora de fer una taxació i ens referim a negociar el preu de venda de l'immoble. Per a Fotocasa, aquest informe no requerirà una taxació oficial homologada. Però, sí que és aconsellable que a l'hora de negociar el preu final de venda els compradors siguin conscients que el preu es fixa segons la realitat del mercat.

Una altra, rau a fixar un preu de venda d'acord amb el mercat actual. És una gestió recomanable perquè fa que el venedor sàpiga perfectament quin és el preu pel qual pot vendre el seu habitatge.

Pla general d'un racó d'una casa amb una butaca i una planta davant d'una finestra
Tot compta a l'hora d'acometre un infrome tècnic de l'habitatge | Getty Images

Si ens decidim a fer efectiu aquest servei professional de taxació, els professionals faran un informe exhaustiu amb variables de tota mena. Ens referim a la ubicació, l'estat de conservació o els extres de l'habitatge, com ara el garatge o la piscina. També tenen en compte els pèrits diverses característiques, com l'orientació de l'habitatge, el preu d'altres cases en aquesta zona o la superfície.

Quan sol·licites una hipoteca al banc

El tercer i últim dels supòsits en què es recomana fer una taxació és la sol·licitud de finançament al banc. I és que perquè el nostre banc sàpiga el preu veritable de l'immoble i t'ofereixi l'anhelada hipoteca, és de compliment obligat tenir aquest certificat.

Paral·lelament, des del mateix portal comparteixen una altra dada important. I és que les persones que necessitin finançament per comprar una casa també hauran de taxar oficialment l'habitatge.

Un cop s'executi aquesta avaluació, des de Fotocasa apunten que l'entitat bancària fixarà l'import que cal concedir. Un import que serà al voltant del 80 % del valor de la taxació realitzada.