Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos sanitaris a un hospital durant la pandèmia

Els llocs molt concrets en què caldrà portar mascareta: encara en veurem

Està previst que a les pròximes hores es posi fi a l'obligatorietat d'aquesta protecció

Divendres passat es feia un pas més en el particular procés de deixar enrere la Covid-19. El Consell Interterritorial de Salut va donar el vistiplau per a la retirada definitiva de l'obligatorietat d'utilitzar màscares en centres sanitaris i farmàcies. No obstant això, hi ha certes àrees dels hospitals on encara se seguirà usant.

D'aquesta manera es posa fi a una norma de compliment obligat des del 2020. En llocs on s'imposava la seva ocupació, com ara farmàcies, clíniques dentals, centres de salut, geriàtrics i hospitals, deixaran de ser imperatives.

Ha arribat el final de les màscares?

L'aplicació de la decisió «serà per a tots els espais i per a tot el territori», va assenyalar el ministre de Sanitat, José Manuel Miñones. Està previst que la mesura s'aprovi al Consell de Ministres aquest dimarts, i entri en vigor l'endemà una vegada es publiqui al BOE.

Suposa un gran avenç, ja que després de més de tres anys direm pràcticament adeu a les màscares. Això no impedirà que en continuem fent ús, sobretot en certes zones dels hospitals o en situacions que ho requereixin. Des de les autoritats insisteixen en la necessitat de ser responsables en aquest sentit.

En cas d'estar malalt o afligit d'algun tipus de virus recomanen continuar utilitzant-les, sobretot per evitar contagis. Es tracta d'una recomanació que ja van fer arribar el mes de febrer passat a la ciutadania quan es va retirar l'obligatorietat de la mascareta al transport públic.

Una metgessa vacunant a un pacient
La mascareta s'ha converit en un element de protecció per frenar el virus | Getty Images

Crítiques d'algunes comunitats

La mesura ha estat ben rebuda per part de la majoria d'espanyols. Tot i això, algunes comunitats autònomes, sobretot les governades pel PP han mostrat el seu recel. Defineixen aquest plantejament «d'electoralista» en trobar-nos en plena precampanya per als comicis generals del 23 de juliol.

El conseller de Sanitat en funcions de la Comunitat de Madrid ha destacat el caràcter «absolutament irregular de principi a fi» de la trobada. Al Consell Interterritorial es van donar cita una dotzena de consellers en funcions. Després de les eleccions autonòmiques del 28 de maig passat, encara no s'han donat a conèixer els integrants dels equips dels governs.

Enrique Ruiz Escudero ha indicat que «és impossible celebrar un Consell Interterritorial amb 12 consellers en funcions. Molts d'ells que canviaran de signe polític. I sobretot amb un ministre a qui demanem en entrar com a tal un Consell Interterritorial monogràfic sobre recursos humans» i s'hi va negar perquè «entrem en un període electoral», va dir.

La màscara no desapareixerà del tot

La decisió de retirar l'obligatorietat de la mascareta no implica la seva eliminació definitiva a certes àrees dels hospitals. El Ministeri de Sanitat va acordar amb les comunitats que se substitueixi la norma que obligava a fer-la servir per passar a l'ús recomanat.

Un cop s'aprovi ja no caldrà portar la protecció a les consultes mèdiques ni per comprar fàrmacs a les farmàcies. No obstant això, sí que és possible que es requereixi en certes situacions excepcionals.

Un grup de persones amb màscares fent cua per ser vacunats durant la pandèmia
El seu ús està recomenat en certs llocs | Europa Press

S'aconsella fer-la servir en llocs on s'ha d'estar en contacte amb pacients immunodeprimits. Però també als quiròfans, unitats oncològiques, urgències i les sales UCI. Tot i això, no suposa una gran novetat, ja que en aquests espais també es feia ús de la màscara abans de la pandèmia.

Retirada de la màscara de manera escalonada

La supressió de la màscara al nostre país s'ha fet de manera progressiva. Durant molts mesos vam haver de conviure amb aquest element de protecció que va contribuir a frenar els contagis.

En primer lloc, es va relaxar la seva utilització en espais oberts, per més endavant, al febrer, aixecar les restriccions en el transport públic. Després d'allò, la mesura només es reduïa a hospitals, centres de salut, residències de gent gran i farmàcies. Ara també es retiraran d'aquests llocs, fet que suposa una gran notícia.