Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona amb un mòbil a les mans, escrivint, i una altra persona amb gest dubtós i uns interrogants sobre el cap

T'han trucat i t'han penjat ràpidament? Això té una explicació

És possible, en alguna ocasió, hagis despenjat una trucada d'un número desconegut, però ningú no contesta

És molt probable que, en els darrers mesos, hagis rebut trucades de números desconeguts. Quan despenges, hi ha un llarg silenci, ningú respon i t'acomiaden amb un "goodbye".

Si aquest succés t'inquieta, tranquil·litza't. Encara que estem en un moment on les estafes viuen un auge important, aquestes trucades no són malicioses, així que no t'has de preocupar. Aquest fenomen es coneix com 'robotrucades', i són estratègies de les empreses per oferir productes i promocions.

Aquestes trucades estan fetes per bots, i tracten de contactar al nombre més gran possible de persones. El procés que duen a terme és molt senzill.

Per què ningú contesta en aquest tipus de trucades?

Com dèiem, les 'robotrucades' formen part del 'modus operandi' de moltes companyies. El primer que fa el bot és trucar a persones aleatories seleccionats d'una llista. En respondre, és possible que el receptor escolti un silenci inicial i això té una explicació molt senzilla.

Si durant una petita estona no hi ha ningú a l'altra banda és perquè el bot està buscant un operador que s'encarregui de la trucada. El silenci indica que tots estan ocupats, però el més normal és que, en pocs segons, una persona agafi el comandament. En aquest moment, el treballador dirà el seu nom, el de l'empresa i t'oferirà una promoció.

No obstant això, és possible que no hi hagi operadors lliures, així que podeu escoltar el missatge que diu "goodbye" esmentat anteriorment.

Els tres logos d'Orange, Vodafone i Movistar i de fons una imatge d'una persona amb un mòbil
Diverses companyies ja fan servir aquestes tècniques | Rattanakun

Es poden evitar les 'robotrucades'?

Aquestes trucades poden ser molt molestes. Encara que ja t'hagin trucat, les empreses no esborren el teu número de la llista, de manera que el bot tornarà a marcar el teu telèfon més aviat que tard. No obstant això, si estàs fart d'aquesta situació, hi ha diferents opcions.

Una de les més usades és bloquejar números desconeguts. Només heu d'accedir a l'aplicació de Telèfon del teu mòbil, fer clic a la icona d'informació d'un número determinat i bloquejar el contacte. D'aquesta manera, no podràs rebre trucades ni SMS.

Una altra possibilitat és apuntar-te a la Llista Robinson. Aquest servei és gratuït, i si t'inscrius deixaràs de rebre trucades comercials. El registre és fàcil i ràpid i, un cop donat d'alta, només podran enviar publicitat a les empreses a les quals hagis donat consentiment.

Finalment, també hi ha aplicacions de bloqueig. Truecaller, Hiya i Call Blocker són les més conegudes, i estan dissenyades per identificar el correu brossa i bloquejar-lo de forma immediata.

El més important és que les 'robotrucades' no amaguen cap frau. Igualment, és fonamental prendre mesures de prevenció, i mai has de facilitar informació personal ni les teves dades bancàries per telèfon.