Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'un pacient amb una doctora sent atès i amb mirada perduda, a més d'una dona en primer pla amb cara de preocupació i una emoticona d'un pacient i una doctora

Què és el primer que comença a oblidar una persona amb Alzheimer

Les persones que pateixen aquesta malaltia presenten una sèrie de símptomes molt semblants

L'Alzheimer és una malaltia degenerativa que afecta moltes persones a Espanya. La patologia, més enllà de deteriorar a poc a poc les facultats mentals i físiques de la persona que la pateix, també genera un gran impacte a l'entorn familiar. Veure com el teu pare, la teva mare, el teu avi o la teva àvia es van apagant és una cosa que ningú no hauria de viure.

Detectar l'Alzheimer a la seva etapa més inicial no és una tasca fàcil. Els símptomes solen ser badades o petits oblits, cosa que pot semblar insignificant, però que si es repeteixen és possible que sigui símptoma que la malaltia s'està desenvolupant. Dit això, hi ha una sèrie d'accions que poden ser indicatives.

Què és el primer que oblida una persona amb Alzheimer?

Normalment, les persones que comencen a experimentar Alzheimer obliden els records més recents, com ara converses o haver acudit a certs llocs. És probable que no recordin haver anat al supermercat o fins i tot, durant una conversa, perdin el fil del tema de què s'està parlant.

La desorientació és un altre símptoma, i la persona es pot perdre o no recordar el camí a casa seva. També solen deixar de fer rutines diàries, com dutxar-se, o es vesteixen de manera estranya. Perdre objectes de manera regular com les claus o el mòbil és un altre senyal d'avís.

Quan la patologia ja està més estesa, els pacients comencen a oblidar cares i noms. Confonen persones i, en un moment donat, el més probable és que deixin de reconèixer els seus familiars i amics.

Muntatge amb una persona gran amb la mà al cap i un cercle on apareix la taula d'un metge
És possible que un pacient amb Alzheimer oblidi certs esdeveniments recents | Pixelshot, Studioroman

Quines coses no cal fer amb les persones amb Alzheimer?

Tenir cura d'una persona amb aquesta malaltia és dur. La convivència és complicada i la situació és difícil de tractar. Per això, hi ha una sèrie de recomanacions que cal seguir amb els afectats.

No s'hi ha de discutir, sinó posar-se d'acord o canviar de tema. Raonar no és fàcil, ja que no acceptaran el teu punt de vista, així que no ho facis. Aplaudir els seus èxits i no retreure els seus defectes sol ser molt útil.

Així mateix, cal evitar certes frases que els pugui molestar, com "ja t'ho vaig dir". Cal tenir en compte que estan malalts, i no obliden les coses de manera voluntària. Encara que no sigui del teu gust, hauries de repetir la informació les vegades que siguin necessàries.

No cal exigir ni imposar ordres, sinó ser més empàtic. Els malalts d'Alzheimer necessiten afecte de la gent del seu voltant, sentir-se estimats i eludir situacions i comportaments que els puguin alterar. En un moment així, la cura que rebi serà vital per fer front a la malaltia de millor manera.