Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona posant-se tint en una perruqueria i una altra d'una noia jove amb cabells blancs a la mà

Harvard explica per què et surten cabells blancs encara que siguis jove: cau un mite

Un estudi de Harvard revela que els cabells blancs no només es deuen a l'envelliment biológic d'una persona

Els cabells blancs són un dels canvis més visibles que experimenta el nostre cabell al llarg de la nostra vida. Tot i que s'associen amb l'envelliment, la veritat és que hi ha persones els comencen a tenir des de molt joves, mentre que d'altres conserven el seu color natural fins a edats avançades. A què es deu aquesta variació? Què influeix en l'aparició dels cabells blancs?

Si alguna vegada t'has preguntat per què apareixen els cabells blancs, fins i tot encara que siguem joves, has de saber que ja hi ha una resposta. I és que un estudi de la Universitat de Harvard ha revelat alguns dels secrets darrere aquest fenomen capil·lar. No només té a veure amb l'edat, sinó també amb la genètica i l'ètnia.

Per què el nostre cabell perd color?

Abans de res, cal explicar el motiu que els cabells tinguin color, i cadascun el seu propi. Això es deu a la presència d'un pigment anomenat melanina, que es produeix en unes cèl·lules especialitzades anomenades melanòcits, que es troben als fol·licles pilosos. La melanina és la responsable de donar color també a la pell i als ulls, i la seva quantitat i tipus varien segons la genètica i l'ètnia de cada persona.

Amb el pas del temps, els fol·licles pilosos van perdent la seva capacitat de produir melanina, cosa que fa que el cabell perdi el seu color original i es torni blanc o transparent, surten els cabells blancs. Aquest procés sol començar al voltant dels 30 anys a les persones blanques i asiàtiques, i al voltant dels 40 a les persones d'ascendència africana.

No obstant això, hi ha persones que desenvolupen cabells blancs molt abans o molt després d'aquestes edats. Això indica que hi ha altres factors que intervenen en aquest procés.

Harvard té la resposta: els cabells blancs no només depenen de l'edat

Segons l'estudi de Harvard, publicat a la revista Nature Communications, no només depèn de l'envelliment cronològic. També de l'envelliment biològic.

Això significa que hi ha persones els fol·licles pilosos de les quals envelleixen més ràpidament o més lent que la seva edat real, a causa de factors genètics o ambientals. L'estudi va identificar diversos gens relacionats amb aquest procés dels cabells, entre ells l'IRF4, un component que regula la producció de melanina.

També, segons l'estudi de Harvard, influeix en l'aparició de cabells blancs el BCL2, que protegeix els melanòcits de l'estrès oxidatiu. L'estrès oxidatiu és una condició que es produeix quan hi ha un desequilibri entre els radicals lliures i les defenses antioxidants de l'organisme.

Els radicals lliures són molècules inestables que poden fer malbé les cèl·lules i l'ADN. Es generen per coses com ara l'exposició al sol, la contaminació, el tabac, l'alcohol o una dieta poc saludable. També pot accelerar l'envelliment biològic i afectar la pigmentació dels cabells, fent que surtin cabells blancs.

L'estrès també afecta l'aparició de cabells blancs, segons Harvard

Un altre factor que pot influir en l'aparició dels cabells blancs és l'estrès psicològic. Segons un altre estudi de Harvard, publicat a la revista Nature, l'estrès pot provocar una caiguda més gran del cabell. Això fa que els fol·licles pilosos s'esgotin més ràpidament i perdin la seva capacitat de produir melanina abans.

L'estudi, de fet, va demostrar que l'estrès activa una resposta nerviosa que allibera una substància anomenada noradrenalina. Aquesta substància afecta les cèl·lules mare responsables de regenerar els fol·licles pilosos.

Per tant, tal com han descobert des de Harvard, els cabells blancs són el resultat d'un procés complex que involucra tant factors genètics com ambientals. L´envelliment no és l´únic responsable d´aquest canvi de color.

També hi influeixen l'ètnia, l'estrès o l'alimentació. Encara que no podem controlar tots aquests desencadenants, sí que podem cuidar el nostre cabell i la nostra salut per mantenir-lo en les millors condicions possibles.