Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'un metge amb una altra de diversos bitllets de 100 euros en un sobre i una altra d'un cartell de la Seguretat Social

Això és el que has d'estar de baixa laboral perquè t'aprovin una pensió mensual

La Seguretat Social recull a la seva pàgina web tota la normativa relacionada amb la baixa laboral segons cada cas

Quan un treballador pateix una malaltia o accident, sense importar si és laboral o no, pot tenir dret a cobrar una pensió per incapacitat temporal. En cas que la lesió es prolongui sense millorar, aquesta es pot convertir en una incapacitat permanent.

Per això, una de les preguntes que més es repeteixen entre els treballadors és la de quin és el temps màxim que es pot estar de baixa mèdica. Per donar-hi resposta, cal conèixer la normativa de la Seguretat Social.

Aquest és el temps màxim durant el qual es pot cobrar la baixa laboral

La Llei General de la Seguretat Social, a l'article 169, estableix que el temps màxim que un treballador pot estar de baixa laboral cobrant la prestació és de 365 dies. Tot i això, aquest temps pot augmentar.

El període es pot incrementar en 180 dies més (6 mesos), si el metge de la Seguretat Social o de la mutualitat creu que en aquest temps el treballador demostrarà una millora, i es pot tornar a incorporar al seu lloc de treball.

Per això, el temps màxim que es pot cobrar la incapacitat temporal o baixa laboral és de 545 dies. A partir de llavors, si el treballador no millora, pot sol·licitar la pensió per incapacitat permanent.

Imatge mostrant un metge fent un informe i una foto destacada a l'esquerra d'uns bitllets d'EURO
La baixa laboral es pot estendre 545 dies abans de sol·licitar la pensió per incapacitat permanent | Thecorgi, PixaBay

Quan es cobra quan estàs de baixa laboral

La baixa laboral queda coberta per les cotitzacions per contingències que el treballador fa a la Seguretat Social cada mes. Per això, si esteu donat d'alta en qualsevol dels règims contributius, la persona té dret a cobrar la baixa.

Pel que fa a la quantia, aquesta dependrà de la durada de la baixa, així com del seu origen. Al portal d'organisme s'especifica el següent:

  • Baixa per malaltia comuna o accident no laboral: 60% de la base reguladora des del dia 4 al 21. A partir de llavors s'incrementa al 75% de la base.
  • Baixa per malaltia professional o accident laboral: 75% de la base reguladora des del dia 1.
  • Baixa per menstruació incapacitant: 60% de la base reguladora els primers 20 dies. 75% de la base a partir del dia 21.
  • Baixa per gestació o interrupció de l'embaràs: el dia 1 es cobra el salari. Entre el dia 2 i el 20 el 60% de la base reguladora. A partir del dia 21, es cobra el 75% de la base.