Una infermera amb la vacuna de Pfizer

Hi haurà tercera dosi d'una de les vacunes: Demanen permís pel mes que ve

Les farmacèutiques Pfizer-BioNTech volen començar els assajos de forma imminent per a una tercera dosi que augmentaria la producció d'anticossos

Encarem la recta final d'una setmana força preocupant per l'augment de contagis de Covid-19. L'expansió de la variant Delta, procedent de l'Índia, ha fet créixer els casos entre les persones més joves. Ara bé, és cert que les xifres d'hospitalitzacions, malalts a la UCI i defuncions no fan saltar les alarmes.

El bon ritme del pla de vacunació a Espanya permet controlar els contagis. Aquest mateix dijous, 8 de juliol, el nostre país ha superat la barrera dels 20 milions de persones immunitzades contra la pandèmia. Cada vacuna és un pas més cap a la immunitat de grup. 

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Pfizer demana permís per a una tercera dosi

Ara bé, per arribar a la immunitat de grup haurem d'esperar uns mesos. Sanitat assegura que a l'agost arribarem al 70% de la població immunitzada. Tot i això, la vacunació seguirà amb el propòsit d'arribar al 100% de la població vacunada amb pauta completa.

És més, aquest divendres, 9 de juliol, les farmacèutiques Pfizer-BioNTech han sol·licitat permís per treballar en una tercera dosi de vacuna. Volen iniciar les proves aquest pròxim mes d'agost. El seu objectiu és «oferir una protecció més gran», que proporcionaria de cinc a deu vegades més anticossos que amb dues dosis.

La vacuna de Pfizer és la que més vegades s'ha administrat al nostre país: actualment, dels 20 milions d'espanyols amb pauta completa, 14 milions porten Pfizer.

La xifra és molt superior a la resta de vacunes: 3,1 milions porten AstraZeneca, 1,8 milions s'han vacunat amb Moderna i 1,3 milions amb Janssen. L'anunci de Pfizer, doncs, afecta directament a 14 milions de persones. Segons la companyia, aquesta tercera dosi s'administraria entre sis i deu mesos després de la segona, tot i que seria efectiva fins dotze mesos més tard.

Davant d'això, Pfizer-BioNTech demanarà permís a l'Administració de Medicaments i Aliments dels Estats Units per administrar la tercera dosi. Després dels Estats Units, la companyia farmacèutica sol·licitarà també la seva aplicació a la Unió Europea. S'espera que en les pròximes setmanes es publiquin dades més concretes sobre aquesta tercera dosi de la vacunació que demostrin, efectivament, el seu grau d'efectivitat.

Europa, preparada per a l'arribada d'una tercera dosi de Pfizer

Això significarà allargar la campanya de vacunació per aconseguir la immunitat de la ciutadania davant el coronavirus. Des d'Europa s'assegura estar «preparats» davant aquesta eventual situació, cada vegada més probable. Així ho ha assegurat aquest matí la comissària europea de Salut i Política de Consumidors, Stella Kyriakides, després de visitar el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) amb la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

Kyriakides ha subratllat que a Europa «estem preparats per aquesta dosi de reforç». «Aquesta decisió, en qualsevol cas, ha de ser avalada per la ciència», ha volgut remarcar. «Per això estem treballant amb l'Agència Europea de Medicaments per arribar a una decisió, que tindrem preparada en les pròximes setmanes o mesos», ha tancat.

Recordem que fa tan sols unes setmanes la Comissió Europea va signar la compra de 900 milions de vacunes contra la Covid-19. Aquesta compra està prevista per als períodes 2022 i 2023, amb previsió de la necessitat de dosis extres de vacunació contra el virus.