Primer pla d'un cendrer ple de cigarrets

«Hem de prohibir que es fumi als espais a l'aire lliure on hi ha més gent»

La doctora Elisabete Weiderpass fa una sèrie de recomanacions que podrien perjudicar els fumadors

La directora de l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer, Elisabete Weiderpass, ha parlat amb molta duresa sobre l'hàbit de fumar i el tabac.

Tothom sap que el tabac és una de les principals causes de patir un càncer. No obstant això, hi ha altres substàncies a què ens exposem que poden provocar l'aparició d'aquesta malaltia.

Els sanitaris sempre recomanen deixar aquesta pràctica tan perjudicial i substituir-la per d'altres més beneficioses. A més, des de les institucions s'emeten anuncis i campanyes per a conscienciar de les conseqüències que pot tenir fumar tabac.

Des que es va iniciar la pandèmia de la covid, els experts han assegurat que la simptomatologia d'aquesta malaltia és més greu i virulenta en les persones fumadores. De fet, han confirmat que el nombre d'ingressos i morts és major en persones amb aquest hàbit.

Dins de totes les mesures proposades i aprovades per a frenar l'avanç del virus, s'han centrat en el tabac. S'ha prohibit fumar a les terrasses o als llocs on no es pugui mantenir la distància social.

Totes les decisions contra el tabaquisme generen molt d'enrenou, ja que provoquen controvèrsia entre afins i detractors.

Aquesta setmana s'ha publicat una entrevista en profunditat que un mitjà ha fet a una metge que lluita contra les empreses tabaqueres. Les declaracions que ha fet no han passat desapercebudes i el debat està llest.

La prohibició de fumar a l'aire lliure cada vegada és més a prop

Elisabete Weiderpass és una de les grans defensores de l'eliminació de la nicotina de la vida de les persones. La seva lluita l'ha portat a fer unes declaracions molt dures contra les principals multinacionals encarregades de la fabricació d'aquesta substància cancerígena.

Fa unes setmanes, 'Le Monde' va publicar un reportatge en què l'experta afirma que aquestes empreses són horribles. Va afirmar que només busquen enriquir-se a costa de la mort de les persones i les va titllar de les empreses més brutes i incíviques del món.

Aquesta setmana, Weiderpass ha tornat a concedir una entrevista per a reafirmar la seva postura i perquè les mesures que proposa siguin escoltades i aplicades. Com és habitual en ella, va carregar contra les empreses tabaqueres i va assegurar que venen mort.

Quan se li ha preguntat per la influència del tabac en la gravetat de les conseqüències de la covid, ha respost rotunda. Assegura que les persones que fumen tenen major risc de patir símptomes més greus o de morir. A més, afirma que el 90% dels casos de càncer de pulmó venen derivats d'aquesta addicció.

Sens dubte, les declaracions més polèmiques són les relacionades amb les mesures que prendria ella per acabar amb aquesta malaltia. Ofereix la seva particular visió i les tècniques que aplicaria per a fer que moltes persones deixessin de fumar.

«Cal posar-ho el més difícil possible», afirma. Per a això proposa que pugi molt el preu del tabac i que es prohibeixi fumar en llocs públics, ja que així s'aconsegueix que la gent ho deixi.

Al·lega que no hi ha necessitat que les persones no fumadores s'exposin al fum nociu del tabac. «El teu dret com a no fumador és no tenir aquestes substàncies nocives a prop teu», sentencia. I aconsella a les institucions que prohibeixin que es fumi en espais públics a l'aire lliure on hi hagi molta gent.

Amb aquestes declaracions reivindica els drets dels no fumadors i es despreocupa de l'opinió dels fumadors. Assegura que si els governs prenguessin aquestes mesures, tothom se'ls tiraria s sobre, però que amb el pas del temps la situació es normalitzaria.

Unes declaracions molt polèmiques que de nou posen damunt la taula el debat sobre el tabac. La veritat és que fumar és un hàbit que no és gens saludable i que, tot i que sigui difícil deixar-lo, pot ser eliminat.