Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

Un científic parla sobre el futur de la Covid: la situació canviarà en un any

El viròleg afirma que «els símptomes són menys greus amb la segona infecció i tendeixen a convertir-se en un refredat molest»

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020
Hendrik Streeck ha donat les claus de l'evolució de la pandèmia i considera que en un any la situació haurà canviat dràsticament | Cedida

Un dels científics més prestigiosos d'Alemanya, el viròleg Hendrik Streeck, ha relatat com haurà evolucionat la pandèmia en un any. Segons les seves prediccions, a finals del 2021 la majoria de la població ja haurà tingut contacte amb el coronavirus, per la qual cosa existirà un major control de la pandèmia.

En una entrevista per al diari Frankfurter Rundschau, l'investigador ha apuntat que el virus seguirà present a la fi de l'any que ve, encara hi haurà casos d'infecció. «Hem d'adonar-nos que per a finals del pròxim any la majoria de les persones en el món probablement hauran tingut contacte amb el virus», ha indicat.

«La producció de quantitats suficients necessitarà molt temps»

Malgrat tot, com l'any vinent s'infectaran moltes persones, l'expert ha assegurat que hi haurà tanta gent que tindrà anticossos que es trencaran les cadenes de transmissió per si mateixes en molts llocs. «El virus s'està propagant ràpidament i l'augment actual ha sorprès molta gent. Crec que és possible que per a finals del pròxim any estiguem en un punt en el qual la pandèmia acabi amb el virus en si, no amb la vacunació», ha assenyalat.

A més, Streeck parla sobre la vacunació perquè creu que és possible que a finals de 2021 ja existeixi alguna vacuna que s'hagi mostrat vàlida, però avisa que això no voldrà dir que la pandèmia acabi de manera immediata. «La producció de quantitats suficients requerirà i la distribució també necessitarà temps. A més, encara no sabem com serà d'efectiu l'efecte protector», ha explicat.

El viròleg afirma que «se sobreestima la contribució que poden fer per a posar fi a la pandèmia», encara que ha pregat que sigui «una prioritat absoluta» la cerca de la vacuna.

L'equivocada estratègia que han seguit molts governs

Després de predir com serà la situació de la pandèmia, Streeck ha posat el focus en el cost humà que es pagarà per la pandèmia del coronavirus, amb milers de morts en molts països. Sobre això, el viròleg ha lamentat l'errònea estratègia que han seguit molts governs per a fer el rastreig dels contactes dels casos positius. Per això, per al futur ha apuntat la importància de «protegir millor a uns certs grups de risc per a evitar morts i danys a llarg termini».

«Per a aconseguir això, s'haurien d'invertir més recursos que abans. Això significa que les autoritats sanitàries han de tenir temps per a cuidar prou en les residències i llars d'ancians», ha puntualitzat, per a demanar que per a una altra pandèmia han de fer la gran majoria de proves diagnòstiques de coronavirus en aquestes residències.

Les reinfeccions per coronavirus no acaben de ser demostrades

Finalment, el viròleg ha parlat de les reinfeccions de coronavirus, un problema que posaria en dubte la seva teoria que la cadena de transmissió caurà en un any, ja que si una persona pot tornar a agafar el virus, les morts continuaran arribant. Malgrat tot, Streeck creu que els casos de reinfecció no estan encara demostrats i ha posat com a exemple que, sobre 40 milions de persones contagiades a tot el món, només hi ha «cinc casos confirmats de reinfecció. Són l'excepció que confirma la regla», ha dit.

Així mateix, afirma que reinfectar-se no significa que el malalt pateixi la malaltia amb la mateixa gravetat i virulència que en la primera vegada: «En general, els símptomes són menys greus amb la segona infecció i tendeixen a convertir-se en un refredat molest», ha sentenciat.