Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Hermes Suárez, el jove de 32 anys mort per un càncer, amb la seva parella

Hermes, el pare de 32 anys amb càncer que ha mort quan estava a punt de curar-se

Aquest pare de dos fills va trobar un donant 100% compatible, però el trasplantament no va anar bé i ha perdut la vida

Hermes Suárez, l'espanyol de 32 anys que lluitava contra un càncer de sang, ha mort just quan havia trobat un donant de medul·la. El jove va ser sotmès a un trasplantament alhora que s'esgotava el límit de temps que li donaven els metges. Però, malauradament, no va donar bons resultats, i ha perdut la vida.

Hermes, resident a Santa Creu de Tenerife, va morir dilluns a l'hospital on havia estat sotmès a un trasplantament. Els seus familiars i amics li van donar l'últim adéu dimarts passat, trencats de dolor, al tanatori de Santa Lastenia. A més a més, les xarxes socials s'han omplert de missatges en honor al jove heroi.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Hermes va emprendre una campanya no només per trobar un donant de medul·la òssia, sinó també per fomentar la donació d'òrgans. Així, es va convertir en un rostre visible del càncer i de la donació. És més, la seva lluita s'ha convertit en un referent que romandrà fins i tot després de la seva mort.

«Mai t'oblidarem», deia la publicació de Facebook de la comparsa 'Río Orinoco'. Aquesta era una de les passions de la víctima, ja que el jove participava activament en el grup de ball i gresca. Ara, la seva mort ha deixat un gran buit en l'entorn, on era molt conegut i estimat.

«Tenim un mes»

«Em dic Hermes, tinc 32 anys, i el 3 de desembre passat em van diagnosticar una síndrome mielodisplàstica», així començava la crida d'Hermes per trobar un donant compatible. Després de més de dos mesos de recerca no havia trobat donant, i el temps se li esgotava.

«Aquest dilluns vam visitar a la meva hematòloga i ens va comunicar que esperarem encara un mes més per veure si arriba un donant compatible», continuava en el seu text. Segons ha explicat, «si no arriba un altre donant, m'hauré de sotmetre a un trasplantament del meu germà encara que no és prou compatible».

Hermes animava a tots a inscriure's en el registre de donants de medul·la òssia, perquè «el procés és senzill i indolor». «Molta gent desconeix la realitat del procés o el confonen amb la medul·la espinal», explicava. Aquesta desinformació impedeix a molts donants potencials ajudar els malalts.

Víctima d'un càncer de sang

Hermes Suárez patia un tipus de càncer de sang que s'origina en les cèl·lules de la medul·la òssia que són incapaces de madurar. Això impedeix que l'oxigen en sang no es distribueixi adequadament. Tanmateix, és una patologia poc comú en joves, però com va dir ell mateix, «m'ha tocat a mi i cal tirar endavant».

El de Tenerife no es va rendir i va remoure cel i terra per trobar un donant compatible. Primer ho van provar amb el seu germà, però només tenia un 50% de compatibilitat. Però quan s'esgotava el termini d'un mes que li van donar els metges, al març, va trobar un donant 100% compatible a Anglaterra.

Aquests primers mesos eren crucials per conèixer l'evolució de la malaltia d'Hermes. Però les coses no han anat tan bé com es podria esperar, i han aparegut complicacions. Aquesta mateixa setmana, el noi ha dit adéu a la vida deixant una profunda empremta en la lluita contra el càncer.

Transportista i pare de dos nens

Hermes Suárez tenia 32 anys, era transportista de professió i pare de dos nens. Estava casat amb Dácil, una jove que es va convertir en el seu gran suport i va ajudar en la campanya per atreure donants. Amb la seva nova medul·la, volien recuperar la vida que portaven abans de la pandèmia, quan tot els somreia.

Hermes havia trobat una nova feina i encarava el futur amb la màxima il·lusió. No obstant això, la seva mare i la seva dona li van insistir perquè anés al metge, ja que estava perdent molt de pes. Allà li van fer unes anàlisis i li van donar el pitjor dels pronòstics: síndrome mielodisplàstica.

La seva lluita per superar el càncer es va convertir també en la de tots els malalts que esperen un donant. Hermes es va dirigir «als nostres representants polítics» amb una clara petició: «Quan veurem veritables campanyes de conscienciació i sensibilització sobre la importància de donar medul·la?».

Procés sense risc i indolor

Cansats d'esperar un miracle a la xarxa de donants, Hermes i Dácil van passar a l'acció. Van iniciar una campanya per donar a conèixer el sistema de donació. «Quan parles de medul·la òssia no és la que està dins de la columna, sinó que és similar a una donació de sang amb un procés indolor».

L'afèresi és un tipus de donació en la qual s'extreuen cèl·lules mare existents a la sang del donant, mitjançant un aparell estèril i d'un sol ús. El procés dura unes quatre hores, i no hi ha risc ni dolor. En tot just uns dies, el donant recupera una altra vegada les cèl·lules mare que ha perdut.

«Simplement amb inscriure's en un registre i amb una anàlisi pots salvar-li la vida a algú», afirmava Hermes en la seva campanya. La seva medul·la va arribar a temps, però no va servir per salvar-li la vida. Malgrat això, la seva tasca de conscienciació servirà segur per salvar la de molts altres pacients.