Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Lava baixant cap a les cases

La lava del volcà de La Palma forma una piràmide gegant al mar

La formació de la piràmide ja fa més de 50 metres d'alçada

El volcà de Cumbre Vieja continua el seu camí imparable de destrucció. Deu dies després, la lava ha arribat al mar cap a les 23:00 hores de la nit (hora canària) i ha provocat un gran núvol blanc. De moment, els experts asseguren que els gasos no suposen un risc per a la població, però aconsellen que s'extremin les precaucions.

Les imatges no poden ser més espectaculars. Una cascada incandescent es precipitava pel penya-segat de 100 metres d'alçada a la zona nord de la platja de Los Guirres. Es van formar columnes enormes de fum en el contacte entre la lava i el mar sota un so ensordidor. 

En qüestió de minuts, tot plegat va formar una piràmide que segueix creixent i canvia per complet la geografia de l'illa de La Palma.

La lava crea una piràmide al mar de més de 50 metres

L'Institut Vulcanològic de Canàries confirmava que una de les colades ja havia travessat la carretera de la costa. El riu de lava estava molt a prop d'arribar al mar. Com era d'esperar, la Muntanya de Todoque no va ser un obstacle per frenar el seu avanç.

De fet, el terreny escarpat va provocar que la colada accelerés el seu ritme i destruís nombroses plantacions de plataners. Finalment, a les 23:02, hora canària, la lava arribava al mar.

Al costat del lloc hi havia un grup de geociències marines de l'Institut Espanyol d'Oceanografia per estudiar el fenomen. «S'està generant un impressionant dipòsit de més de 50 metres d'alçada», han assenyalat.

En 45 minuts, la lava abocada al mar va formar una espècie de piràmide perfecta que, a poc a poc, continua creixent. Els experts ho han anomenat «con de dipòsit».

Així ho descrivia Juan-Tomás Vázquez, geòleg, al seu compte de Twitter. «Caiguda de la colada de lava del volcà de La Palma des del penya-segat a l'oest de Todoque», explicava. «Formació de con de dipòsits volcànics i núvols de vapor d'aigua i desgasificació».

Molta precaució pel núvol de vapor

El contrast de temperatura de la lava amb el mar ha provocat un dens núvol blanc de vapor. Un núvol que podria estar carregat d'una sèrie de substàncies tòxiques a conseqüència del contacte del magma amb l'aigua salada.

De moment, els experts asseguren que no es tracta d'un núvol tòxic, ja que els àcids i gasos s'estan diluint. No obstant això, sí que pot ser nociu si entra en contacte amb els ulls o les vies respiratòries, creant una sèrie de molèsties.

Així, s'ha recomanat als ciutadans més propers del lloc que no surtin de casa. El millor és tancar les finestres i les portes i tapar les escletxes amb draps humits per evitar l'entrada del vapor. 

La creació d'un nou delta a La Palma

Indiscutiblement, el volcà Cumbre Vieja ha modificat tota la geografia de l'illa de La Palma. Ha arrasat poblacions i barris i ha dividit l'arxipèlag en dos. A més, ara està creant un delta. 

Els dipòsits que la lava està llançant a l'oceà s'estan acumulant en el fons marí creant un delta de lava. Una formació provocada per la solidificació del magma al contacte amb l'aigua que acaba per trencar-se.

Els trossos cauen al mar i creen una superfície no uniforme. Aquesta activitat seguirà el seu curs mentre duri l'emanació de lava, tot augmentant la seva grandària i guanyant terreny al mar.

És impossible estimar l'altura i longitud que podria arribar a tenir, però veient l'activitat del volcà, la seva extensió podria ser de gran magnitud.