Dos agents i un cotxe de la Policia Nacional al carrer

La policia ho confirma: atemptat terrorista a Espanya

Fins a tres informes de la Policia Nacional avalen l'autoria terrorista de l'atropellament a Torre Pacheco, Múrcia

Dues setmanes després de l'atropellament de Torre Pacheco, es desvetllen noves dades de tres informes presentats per la Guàrdia Civil a l'Audiència Nacional. En aquell atropellament va morir una persona i diverses han resultat ferides, i els informes avalen l'autoria terrorista dels fets, segons ha publicat el diari 'La Razón'. De fet, encara que hi podia haver altres hipòtesis, la Policia Nacional ha treballat des de l'inici pensant en una possible acció terrorista de caràcter gihadista.

Bé és cert que encara hi ha investigacions per dur a terme sobre aquest estrany atropellament que va passar fa uns dies. Però existeixen evidències que corroborarien l'acció terrorista, com una carta que es va trobar en poder de l'home marroquí autor responsable fets, que hauria arribat a Espanya fa anys com a menor extutelat i va estar alguns anys en un centre de Mislata, localitzat a la província de València.

Les investigacions que fan pensar que es va tractar d'un atemptat terrorista

En la carta, el marroquí posava de manifest que cometria un acte terrorista per culpa del tracte que, segons ell, rebia a Espanya. Sobretot, estava molt indignat perquè deia que al seu centre d'acollida no es respectava l'Islam. La policia assenyala que hi havia al·lusions que podien ser interpretades com a pròpies d'una persona amb problemes mentals que no està bé mentalment. Per exemple, que el tracte rebut constituïa un assassinat telepàtic.

Però els fets passats demostren que aquestes persones que cometen atemptats jihadistes tenen un comportament caracteritzat pels problemes psicològics. Podria ser una de les raons que provoquen la fanatització dels terroristes, que els motivaria a «passar a l'acció» contra els «infidels».

Les pistes han tret a la llum altres aspectes que fan creïble la hipòtesi terrorista, com el canvi de comportament de l'home dies abans de l'atropellament. I és que es va dedicar de manera especial a l'oració, com si estigués destinat al «martiri». A més, segons les investigacions, una altra pista és el fet que es tragués la vida amb un ganivet que havia comprat abans de l'atropellament, sumat al fet que abans de morir va repetir gestos típics dels gihadistes. 

D'altra banda, altres publicacions apunten que s'hauria tallat els cabells de forma radical i que visitat la mesquita. A més, hauria fet un seguiment exhaustiu del lloc de l'atropellament abans d'executar l'atemptat. Els investigadors se centren en altres pistes i miren de comprovar el comportament de l'home al centre de Mislata.

L'Associació de Víctimes del Terrorisme ha decidit involucrar-se en el cas

Al seu torn, un altre fet que faria que guanyés força la hipòtesi gihadista és la inclusió d'un versicle de l'Alcorà en aquesta carta. Aquesta pràctica és recomanada per l'Estat Islàmic, que es dedica a captar els tan malanomenats «llops solitaris». El versicle és l'única part de la carta escrita en àrab, ja que la resta està redactada en espanyol, en tres peces que van ser trobades a l'interior de vehicle. Tot fa pensar que el responsable, Abdellah, volia assegurar-se que l'objectiu de l'atropellament quedés clar.

L'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) ha pres la decisió d'involucrar-se en la resolució de l'assumpte, segons 'La Razón'. Són moltes les víctimes de l'atropellament que s'han posat ja en contacte amb l'AVT per saber com es gestionen les conseqüències dels atemptats. També han acudit a aquesta associació per rebre ajuda psicològica després d'un succés tan impactant com el succeït a Torre Pacheco.