Fotomuntatge d'Abdellah, l'autor de l'atac terrorista a Torre Pacheco, i un cotxe de la Policia Nacional

L'atropellament múltiple a Espanya va ser un atemptat terrorista

Abdellah va deixar una carta de comiat i va fer una oració amb les mans cap al cel abans de prémer l'accelerador

La policia investiga l'atropellament múltiple de divendres passat a Torre Pacheco (Múrcia) com un atemptat gihadista. Un testimoni assegura que l'agressor va fer una oració abans d'atropellar els ocupants de la terrassa i que també va deixar una carta de comiat. Els fets s'estan investigant.

La investigació ja es troba en mans de l'Audiència Nacional, que està tractant el cas com un atemptat terrorista. L'autor de l'atropellament que es va emportar la vida d'una persona és Abdellah, un marroquí de 30 anys que hauria actuat com un llop solitari. A més, tenia una ferida d'arma blanca.

Abdellah vivia sol en un apartament de la mateixa població, i ara la policia està registrant l'habitatge. De moment no han trobat res destacable, però al cotxe  del noi sí que hi van localitzar una carta que hauria escrit ell mateix amb la mateixa retòrica que els radicals gihadistes.

Això ha aixecat les sospites de la policia, que a més compta amb un testimoni rellevant que afirma que abans de prémer a fons l'accelerador, va fer uns resos de comiat amb les mans enlaire. Aquesta és la fórmula que utilitzen els jihadistes per a dedicar els atacs terroristes a Déu.

 

Confirmen que és un atemptat terrorista

Després de deixar la carta de comiat i dur a terme l'oració, el subjecte va emprendre una cursa suïcida contra les taules de la terrassa d'un bar amb un vehicle prestat, i en el transcurs de l'atac va morir una persona i d'altres van quedar ferides. Al principi creien que Abdellah fugia d'algú.

El marroquí, que també va morir, presentava una ferida d'arma blanca a l'abdomen, i els agents pensaven que havia estat objecte d'un atac. No obstant això, quan van trobar la carta, la van enviar a l'Audiència Nacional. Una unitat experta en gihadisme ha confirmat que es tracta d'un atac terrorista.

Ara, els investigadors se centren en elaborar un perfil de l'agressor, que, en principi, no té antecedents ni se sospita que fos gihadista radical. Estan indagant l'activitat que el jove duia a terme a les xarxes socials i si havia accedit a pàgines web de radicalització. Estudien si havia pogut ser objecte de captació de cèl·lules gihadistes.

Queda saber per què Abdellah estava malferit quan el van trobar mort i com van ser els seus últims moments de vida. Això serà determinant per a una investigació que, de moment, ha aconseguit resoldre la qüestió clau: la motivació dels fets.

Va arribar a Espanya sense papers

Abdellah conduïa el Volkswagen Golf que divendres passat es va estavellar contra una casa després d'atropellar diverses persones que estaven en una terrassa. L'accident va deixar quatre ferits i un mort. Des de l'entorn del jove asseguren que no saben què va passar: «Desconeixem si tenia problemes amb algú".

La policia maneja diverses línies d'investigació i està escorcollant la vida privada d'aquest subjecte. La prioritat és saber què va fer divendres passat abans de pujar malferit al cotxe. Abdellah era el petit de quatre germans, i la gent propera a ell desconeix quines motivacions el van portar a cometre aquest atropellament.

Tots els germans són procedents de Beni Mellal, al Marroc, i viuen a la regió de Múrcia. Abdellah va arribar a Espanya amb papers falsos, i quan tenia 13 anys el van enviar a un centre de menors a València. Quan va complir la majoria d'edat, va sortir d'allà i va entrar a viure en un pis compartit a El Jimenado.

A Torre Pacheco va arribar fa tres anys juntament amb altres marroquins. Va treballar de xofer i en l'agricultura, però mai va aconseguir tenir una feina estable i ara feia temps que no treballava. El dia dels fets va demanar a un amic que li deixés el cotxe perquè, segons ell, havia d'anar al metge.